J A D Ł O S P I S

30.09.2024r. - 04.10.2024r.

Jedz smacznie, żyj

zdrowo

Wszystkiego

smacznego

Drodzy Rodzice,

Informujemy, iż  do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.

Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.

Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.

OŚWIADCZENIE DO POBRANIA

Przypominamy że od 2 listopada 2021 r.  odpisy za obiady  rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.plkażdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację  lub inna nieobecność dziecka.

Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.

Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52

Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA

Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto

PONIEDZIAŁEK

28.10.2024R.

ŚNIADANIE

Kawa Inka z mlekiem

Składniki: Mleko 2% UHT, Kawa Inka: zboża (jęczmień, żyto), cykoria, bez dodatku cukru

Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Paluch wrocławski z masłem, schab pieczony

Składniki: paluch wrocławski (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, olej rzepakowy, sól, glukoza)

Alergeny: gluten z pszenicy i żyta

Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Schab pieczony

Składniki: schab wieprzowy b/k, wędzony, pieczony woda, sól, cukier, przyprawy i ekstrakty przypraw, majeranek, glukoza-substancja konserwująca, pieprz czarny

Alergeny: może zawierać gorczycę, soję, seler

Warzywa

Składniki: papryka kolorowa, ogórek

PODWIECZOREK

Koktajl jogurtowo- owocowy

Składniki: Jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) cukier, wiśnie, maliny.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Ciasto ze śliwkami lub jabłkami – wyrób własny

Składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko ,cukier jaja, śliwki, proszek do pieczenia.

Alergeny: gluten z pszenicy, jaja

obiad

Zupa kalafiorowa z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), kalafior mrożony,  masło naturalne(śmietanka  z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%), śmietana 30% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Gulasz mięsno-warzywny

Składniki: szynka wieprzowa, włoszczyzna( marchew ,seler, pietruszka, por), cebula, olej rzepakowy mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa –gorczyca

Alergeny: gluten z pszenicy, gorczyca, m. zaw. mleko

Kasza pęczak

Składniki: woda, pęczak-całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski, sól, olej rzepakowy

Warzywa

Składniki: ogórek kiszony                                   

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p  mrożona porzeczka jabłka, śliwki, truskawki, cukier

wtorek

29.10.2024R.

ŚNIADANIE

Kakao na mleku

Składniki: mleko UHT 2%, kakao ( o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%),cukier.

Alergeny: mleko  i produkty pochodne ( łącznie z laktozą), nasiona kakaowca

Chałka z masłem i dżemem

Składniki: chałka (mąka pszenna, woda, cukier, olej rzepakowy, słonecznikowy drożdże, jaja, cukier, sól, środek do przetwarzania mąki kwas askorbinowy, aromat)

Alergeny: gluten z pszenicy, jaja

Składniki: dżem – truskawkowy o obniżonej zawartości cukru ( woda, porzeczka, cukier, substancje    żelujące: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)

Owoce krojone

Składniki: ananas, arbuz, melon żółty, kiwi

PODWIECZOREK

Serek Danio

Składniki: serek( twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny zagęszczony

Alergeny: zawiera mleko

Biszkopty

Składniki: biszkopty (mąka pszenna, masa jajowa, woda, skrobia ziemniaczana, syrop cukru inwertowanego, cukier, sól, substancje spulchniające (E450i, E450ii), aromat

Alergeny: zboża zawierające gluten

obiad

Rosół z makaronem i natką pietruszki

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, skrzydła z indyka, makaron świderek (mąka z pszenicy durum)

Alergeny: seler, gluten z pszenicy, może zawierać gorczycę

Kotlet mielony panierowany

Składniki: mięso mielone z łopatki, olej rzepakowy, bułka czerstwa(mąka pszenna, drożdże, sól) moczona w  mleku, jaja, sól, pieprz czarny, cebula, przyprawa do mięsa- gorczyca, śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja, gluten z pszenicy, gorczyca

Kapusta, papryka, ogórek z sosem ogrodowym

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Herbata owocowa

Składniki: owoce leśne SAGA

Alergeny: brak

Batonik zbożowy

środa

30.10.2024R.

ŚNIADANIE

Kulki z miodem na mleku

Składniki: mleko 2%. UHT , Kulki z miodem (mąka pszenna, kukurydziana, ryżowa, substancje spulchniające węglany sodu, sól, karmel, aromaty, emulgator lecytyny, substancje wzbogacające: niacyna, witamina B6,tiamina, witamina D.

Alergeny: mleko, soja                      

Bułka pszenna z masłem.

Składniki: Bułka wrocławska (mąka pszenna, żytnia, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, kwas askorbinowy)Jajko gotowane na twardo

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Jajko  gotowane na twardo z dodatkiem soli

Alergeny: jaja

Warzywa

Składniki: szczypior, kiełki, pomidor

PODWIECZOREK

Kanapka zapiekana

Składniki: Bułka wrocławska (mąka pszenna, żytnia, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, kwas askorbinowy)Jajko gotowane na twardo

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Ser żółty

Składniki: ser żółty Gouda (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) 

Warzywa

Składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek

Herbata Miętowa

obiad

Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ogórki kiszone, ziemniaki, masło naturalne(śmietanka z mleka, dodatków/zawartość tłuszczu 82%), olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ,lubczyk, natka pietruszki;

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),  może zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Pierogi z serem

Składniki: produkt garmażeryjny, pierogi-mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, olej rzepakowy, sól, nadzienie ( ser twarogowy 37%,( mleko, kultury bakterii mlekowych)

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, m.zaw. gorczycę

Polewa jogurtowo – śmietanowa z wanilią

Składniki: śmietana 18% (śmietana  mleka, żywe kultury bakterii), jogurt ( mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), cukier waniliowy, cukier kryształ

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),  może zawierać gorczycę,

Napar z mięty, miodu i cytryny

Składniki: woda, cytryna, miód, mięta

Owoc

czwartek

31.10.2024R.

ŚNIADANIE

Bawarka na mleku

Składniki: Mleko 2% UHT, herbata czarna

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chleb pszenno-żytni

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia                    

Chleb razowy z ziarnami słonecznika

Składniki: mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika

Alergeny: gluten z pszenicy i żyta

Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Kiełbasa żywiecka wieprzowa

Składniki: mięso wieprzowe, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra, substancja konserwują-azotyn sodu.

Alergeny: soja, seler, gorczyca

Warzywa

Składniki: ogórek kiszony, pomidory koktajlowe

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy

Składniki: Mleko 2% UHT, budyń waniliowy (mleko, skrobia kukurydziana, żółtka jaj, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzony tłuszcz palmowy)

Alergeny: mleko i produkty pochodne

Owoce filetowane

Składniki: jabłko, śliwka, gruszka, arbuz                            

obiad

Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni/ słonecznika

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, kalafior mrożony, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pestki dyni.             

Alergeny: seler, zboża zaw. gluten, mleko (łącznie z laktozą), jaja, może zaw. gorczycę, soję, orzechy

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Udziec z kurczaka b/k, z/s pieczony

Składniki: mięso z udźca kurczaka bez kości ze skórą, pieprz, sól , przyprawa do kurczaka.

Alergeny: gorczyca, może zawierać soję

Ryż paraboliczny

Składniki: woda ryż długoziarnisty, sól, olej rzepakowy

Marchewka z porem, jabłkiem i majonezem

Składniki: marchew, por, jabłka, sól, majonez( o zawartości tłuszczu 70%- olej słonecznikowy3%, woda, żółtko jaja 60%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E385, ekstrakt z kurkumy.

Alergeny: ocet zawiera siarczany, m. zaw. gorczycę

Kompot owocowy

Składniki: woda, cukier mieszanka kompotowa mrożona b/p- śliwka, porzeczka , truskawka, wiśnia

Alergeny: brak

piątek

01.11.2024R.

dzień wolny - WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH

W Y K A Z
A L E R G E N Ó W

1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne, 
3– JAJA i produkty pochodne, 
4– RYBY i produkty pochodne,       
5– ORZESZKI ZIEMNE, 
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne, 
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1
– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne, 

12– DWUTLENEK SIARKI, 
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.

Z przyczyn niezależnych od intendenta jadłospis może ulec zmianie!