J A D Ł O S P I S
30.09.2024r. - 04.10.2024r.
Jedz smacznie, żyj
zdrowo
Wszystkiego
smacznego
Drodzy Rodzice,
Informujemy, iż do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.
Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.
Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.
Przypominamy że od 2 listopada 2021 r. odpisy za obiady rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.pl) każdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację lub inna nieobecność dziecka.
Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.
Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52
Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA
Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto
PONIEDZIAŁEK
28.10.2024R.
ŚNIADANIE
Kawa Inka z mlekiem
Składniki: Mleko 2% UHT, Kawa Inka: zboża (jęczmień, żyto), cykoria, bez dodatku cukru
Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Paluch wrocławski z masłem, schab pieczony
Składniki: paluch wrocławski (mąka pszenna, żytnia, woda, drożdże, olej rzepakowy, sól, glukoza)
Alergeny: gluten z pszenicy i żyta
Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Schab pieczony
Składniki: schab wieprzowy b/k, wędzony, pieczony woda, sól, cukier, przyprawy i ekstrakty przypraw, majeranek, glukoza-substancja konserwująca, pieprz czarny
Alergeny: może zawierać gorczycę, soję, seler
Warzywa
Składniki: papryka kolorowa, ogórek
PODWIECZOREK
Koktajl jogurtowo- owocowy
Składniki: Jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) cukier, wiśnie, maliny.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Ciasto ze śliwkami lub jabłkami – wyrób własny
Składniki: mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko ,cukier jaja, śliwki, proszek do pieczenia.
Alergeny: gluten z pszenicy, jaja
obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), kalafior mrożony, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%), śmietana 30% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Gulasz mięsno-warzywny
Składniki: szynka wieprzowa, włoszczyzna( marchew ,seler, pietruszka, por), cebula, olej rzepakowy mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa –gorczyca
Alergeny: gluten z pszenicy, gorczyca, m. zaw. mleko
Kasza pęczak
Składniki: woda, pęczak-całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski, sól, olej rzepakowy
Warzywa
Składniki: ogórek kiszony
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p mrożona porzeczka jabłka, śliwki, truskawki, cukier
wtorek
29.10.2024R.
ŚNIADANIE
Kakao na mleku
Składniki: mleko UHT 2%, kakao ( o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%),cukier.
Alergeny: mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą), nasiona kakaowca
Chałka z masłem i dżemem
Składniki: chałka (mąka pszenna, woda, cukier, olej rzepakowy, słonecznikowy drożdże, jaja, cukier, sól, środek do przetwarzania mąki kwas askorbinowy, aromat)
Alergeny: gluten z pszenicy, jaja
Składniki: dżem – truskawkowy o obniżonej zawartości cukru ( woda, porzeczka, cukier, substancje żelujące: pektyny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy)
Owoce krojone
Składniki: ananas, arbuz, melon żółty, kiwi
PODWIECZOREK
Serek Danio
Składniki: serek( twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny zagęszczony
Alergeny: zawiera mleko
Biszkopty
Składniki: biszkopty (mąka pszenna, masa jajowa, woda, skrobia ziemniaczana, syrop cukru inwertowanego, cukier, sól, substancje spulchniające (E450i, E450ii), aromat
Alergeny: zboża zawierające gluten
obiad
Rosół z makaronem i natką pietruszki
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, skrzydła z indyka, makaron świderek (mąka z pszenicy durum)
Alergeny: seler, gluten z pszenicy, może zawierać gorczycę
Kotlet mielony panierowany
Składniki: mięso mielone z łopatki, olej rzepakowy, bułka czerstwa(mąka pszenna, drożdże, sól) moczona w mleku, jaja, sól, pieprz czarny, cebula, przyprawa do mięsa- gorczyca, śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja, gluten z pszenicy, gorczyca
Kapusta, papryka, ogórek z sosem ogrodowym
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Herbata owocowa
Składniki: owoce leśne SAGA
Alergeny: brak
Batonik zbożowy
środa
30.10.2024R.
ŚNIADANIE
Kulki z miodem na mleku
Składniki: mleko 2%. UHT , Kulki z miodem (mąka pszenna, kukurydziana, ryżowa, substancje spulchniające węglany sodu, sól, karmel, aromaty, emulgator lecytyny, substancje wzbogacające: niacyna, witamina B6,tiamina, witamina D.
Alergeny: mleko, soja
Bułka pszenna z masłem.
Składniki: Bułka wrocławska (mąka pszenna, żytnia, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, kwas askorbinowy)Jajko gotowane na twardo
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Jajko gotowane na twardo z dodatkiem soli
Alergeny: jaja
Warzywa
Składniki: szczypior, kiełki, pomidor
PODWIECZOREK
Kanapka zapiekana
Składniki: Bułka wrocławska (mąka pszenna, żytnia, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, kwas askorbinowy)Jajko gotowane na twardo
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Ser żółty
Składniki: ser żółty Gouda (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Warzywa
Składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek
Herbata Miętowa
obiad
Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ogórki kiszone, ziemniaki, masło naturalne(śmietanka z mleka, dodatków/zawartość tłuszczu 82%), olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ,lubczyk, natka pietruszki;
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Pierogi z serem
Składniki: produkt garmażeryjny, pierogi-mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, olej rzepakowy, sól, nadzienie ( ser twarogowy 37%,( mleko, kultury bakterii mlekowych)
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, m.zaw. gorczycę
Polewa jogurtowo – śmietanowa z wanilią
Składniki: śmietana 18% (śmietana mleka, żywe kultury bakterii), jogurt ( mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), cukier waniliowy, cukier kryształ
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zawierać gorczycę,
Napar z mięty, miodu i cytryny
Składniki: woda, cytryna, miód, mięta
Owoc
czwartek
31.10.2024R.
ŚNIADANIE
Bawarka na mleku
Składniki: Mleko 2% UHT, herbata czarna
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chleb pszenno-żytni
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia
Chleb razowy z ziarnami słonecznika
Składniki: mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika
Alergeny: gluten z pszenicy i żyta
Składniki: Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Kiełbasa żywiecka wieprzowa
Składniki: mięso wieprzowe, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kolendra, substancja konserwują-azotyn sodu.
Alergeny: soja, seler, gorczyca
Warzywa
Składniki: ogórek kiszony, pomidory koktajlowe
PODWIECZOREK
Budyń waniliowy
Składniki: Mleko 2% UHT, budyń waniliowy (mleko, skrobia kukurydziana, żółtka jaj, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzony tłuszcz palmowy)
Alergeny: mleko i produkty pochodne
Owoce filetowane
Składniki: jabłko, śliwka, gruszka, arbuz
obiad
Zupa krem z białych warzyw z pestkami dyni/ słonecznika
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, kalafior mrożony, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, pestki dyni.
Alergeny: seler, zboża zaw. gluten, mleko (łącznie z laktozą), jaja, może zaw. gorczycę, soję, orzechy
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Udziec z kurczaka b/k, z/s pieczony
Składniki: mięso z udźca kurczaka bez kości ze skórą, pieprz, sól , przyprawa do kurczaka.
Alergeny: gorczyca, może zawierać soję
Ryż paraboliczny
Składniki: woda ryż długoziarnisty, sól, olej rzepakowy
Marchewka z porem, jabłkiem i majonezem
Składniki: marchew, por, jabłka, sól, majonez( o zawartości tłuszczu 70%- olej słonecznikowy3%, woda, żółtko jaja 60%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, regulator kwasowości- kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, przeciwutleniacz E385, ekstrakt z kurkumy.
Alergeny: ocet zawiera siarczany, m. zaw. gorczycę
Kompot owocowy
Składniki: woda, cukier mieszanka kompotowa mrożona b/p- śliwka, porzeczka , truskawka, wiśnia
Alergeny: brak
piątek
01.11.2024R.
dzień wolny - WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH
W Y K A Z
A L E R G E N Ó W
1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne,
3– JAJA i produkty pochodne,
4– RYBY i produkty pochodne,
5– ORZESZKI ZIEMNE,
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne,
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
12– DWUTLENEK SIARKI,
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;
Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.