J A D Ł O S P I S

12.11.2024R. - 15.11.2024R.

Jedz smacznie, żyj

zdrowo

Wszystkiego

smacznego

Drodzy Rodzice,

Informujemy, iż  do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.

Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.

Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.

OŚWIADCZENIE DO POBRANIA

Przypominamy że od 2 listopada 2021 r.  odpisy za obiady  rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.plkażdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację  lub inna nieobecność dziecka.

Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.

Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52

Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA

Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto

PONIEDZIAŁEK

11.11.2024R.

ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI

wtorek

12.11.2024R.

ŚNIADANIE

Owsianka na mleku

Składniki: Mleko 2% UHT, płatki owsiane zwykłe lub górskie (owies – nie posiada glutenu – (osoby chore na celiakię nie powinny tego spożywać), sól

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Paluch wrocławski z masłem

Mielonka Tyrolska

Warzywa

pomidor, kiełki rzodkiewki

PODWIECZOREK

Ciastka owsiane z żurawiną

Składniki: mąka pszenna, woda, cukier, margaryna 80% (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda; emulgatory: lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: karoteny), mąka pszenna, płatki owsiane, suszona żurawina. jaja, , olej rzepakowy, słonecznikowy, sól, aromat waniliowy,

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki arachidowe, ziarna sezamu.

Maślanka owocowa

Składniki: mleko, maślanka żywe kultury bakterii mlekowych(wsad owocowy truskawka wiśnia), cukier,

Alergeny: mleko, produkty pochodne( łącznie z laktozą)

obiad

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), buraki,  masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz nat., ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki, ziemniaki.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę

Chleb mieszany 

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Gałka wp.  z sosem serowym

Składniki: (Gałka wp.) mięso wieprzowe(łopatka mielona wieprzowa b/k), jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże ,sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Alergeny: jaja, zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę                                                   

Składniki: (Sos) woda, koperek świeży, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler),  cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%) pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., lubczyk, sól

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zawierać gorczycę,

Kasza pęczak

Składniki: woda, kasza pęczak (z pszenicy), sól, olej.

Alergeny: zboże zawierające gluten, może zaw. mleko, soję

Ogórek kiszony

Soczek Kubuś

środa

13.11.2024R.

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem

Składniki: mleko 2% UHT, makaron gwiazdki ( mąka z pszenicy durum )                          

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chleb mieszany z masłem

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika) 

Alergeny: zboża zawierające gluten

Składniki: masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartośćtłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Pasta jajeczna

Składniki: jaja-ugotowane zmielone, majonez (o zawartości tłuszczu 70% -olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, regulator kwasowości –kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstraty przypraw, przeciwutleniacz E385,ekstrat z kurkumy. Nie zawiera substancji konserwujących), sól, pieprz czarny.

Alergeny: jaja, gorczyca

Warzywa

papryka kolorowa, ogórek małosolny

PODWIECZOREK

Hamburger z serem 

Herbata miętowa 

obiad

Ciorba rumuńska z ryżem

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), filet z kurczaka, skrzydła z indyka, ryż, cebula, sól, pieprz czarny, koncentrat pom., natka pietruszki, seler naciowy, papryka mrożona kolorowa.

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, m.zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Pierogi z serem

Składniki: produkt garmażeryjny, pierogi-mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, olej rzepakowy, sól, nadzienie ( ser twarogowy 37%,( mleko, kultury bakterii mlekowych)

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, m.zaw. gorczycę

Polewa jogurtowo – śmietanowa z wanilią

Składniki: śmietana 18% (śmietana  mleka, żywe kultury bakterii), jogurt ( mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), cukier waniliowy, cukier kryształ

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),  może zawierać gorczycę,

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa b/p (mrożonka), porzeczka czarna (mrożonka) / jabłka / gruszki, cukier

Owoc

Banan

czwartek

14.11.2024R.

ŚNIADANIE

Kawa Inka z mlekiem

Chleb mieszany z masłem

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z pestkami dyni (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna dyni)

Alergeny: zboża zawierające gluten

Składniki: masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Polędwica

Składniki: polędwica – polędwica wieprzowa, wędzona, pieczona 100g produktu wytworzone ze 117g polędwicy wp. sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw., glukoza substancja kons. E250

Warzywa

ogórek, rzodkiewka

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy

Składniki: mleko 2% UHT, budyń waniliowy (mleko, skrobia/ kukurudziana, żółtka jaj, cukier, syrop glukozowo-fruktuzowy, utrwardzony tłuszcz palmowy,) mus z malin i truskawek z cukrem

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja, nasiona kakaowca

Owoc

 

obiad

Zupa krem z dyni

Składniki: woda, dynia pieczona(mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, pestki prażone, gałka muszkatałowa;

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Gyros z kurczaka z sosem tzatzyki

Składniki: mięso drobiowe (filet z piersi kurczaka),olej rzepakowy, sól, pieprz nat., ziele angielskie, kurkuma, przyprawa do drobiu

Alergeny:  może zawierać gorczycę

Sos tzatzyki

Składniki: czosnek, jogurt naturalny (żywe kultury bakterii), majonez (o zaw. tłuszczu 70%- olej rzepakowy, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt z kurkumy),sól, pieprz nat.

Alergeny: jaja, gorczyca.

Ryż biały długo ziarnisty

Składniki: woda, ryż, sól, olej

Surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka

Składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek, łuskane pestki słonecznika, olej rzepakowy, sól, pieprz, sos winegret( sól, cukier, natka pietruszki, ocet jabłko, miód)

Alergeny: może zawierać gorczycę

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / śliwka / gruszki, cukier

piątek

15.11.2024R.

ŚNIADANIE

Kakao z mlekiem

Chałka drożdżowa z masłem i dżemem

Składniki: chałka drożdżowa (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten

Składniki: masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/ zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Składniki: Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulator kwasowości-kwas cytrynowy.

Alergeny: brak

Marchewka do chrupania

 

PODWIECZOREK

Baton mleczny/zbożowy

Owoc

obiad

Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ogórki kiszone, ziemniaki, masło naturalne(śmietanka z mleka, dodatków/zawartość tłuszczu 82%), olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ,lubczyk, natka pietruszki;

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),  może zaw. gorczycę

Chleb mieszany 

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Ryba w cieście naleśnikowym (smażona)

Składniki: ryba (miruna b/s), ciasto naleśnikowe- jaja, mąka pszenna, pieprz naturalny, mleko, sól.

Alergeny: ryba, jaja, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Mieszanka królewska na parze

Składniki: brokuł, marchewka, kalafior sól,

Alergeny:   może zawierać gorczycę,

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / śliwka / gruszki, cukier

Jogurt

W Y K A Z
A L E R G E N Ó W

1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne
3– JAJA i produkty pochodne
4– RYBY i produkty pochodne      
5– ORZESZKI ZIEMNE
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne, 
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje
9– SELER i produkty pochodne
10– GORCZYCA i produkty pochodne
1
– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

12– DWUTLENEK SIARKI
13– ŁUBIN i produkty pochodne
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne
15- MIÓD

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.

Z przyczyn niezależnych od intendenta jadłospis może ulec zmianie!