J A D Ł O S P I S
12.11.2024R. - 15.11.2024R.
Jedz smacznie, żyj
zdrowo
Wszystkiego
smacznego
Drodzy Rodzice,
Informujemy, iż do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.
Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.
Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.
Przypominamy że od 2 listopada 2021 r. odpisy za obiady rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.pl) każdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację lub inna nieobecność dziecka.
Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.
Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52
Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA
Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto
PONIEDZIAŁEK
11.11.2024R.
ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI
wtorek
12.11.2024R.
ŚNIADANIE
Owsianka na mleku
Składniki: Mleko 2% UHT, płatki owsiane zwykłe lub górskie (owies – nie posiada glutenu – (osoby chore na celiakię nie powinny tego spożywać), sól
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Paluch wrocławski z masłem
Mielonka Tyrolska
Warzywa
pomidor, kiełki rzodkiewki
PODWIECZOREK
Ciastka owsiane z żurawiną
Składniki: mąka pszenna, woda, cukier, margaryna 80% (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda; emulgatory: lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: karoteny), mąka pszenna, płatki owsiane, suszona żurawina. jaja, , olej rzepakowy, słonecznikowy, sól, aromat waniliowy,
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, orzeszki arachidowe, ziarna sezamu.
Maślanka owocowa
Składniki: mleko, maślanka żywe kultury bakterii mlekowych(wsad owocowy truskawka wiśnia), cukier,
Alergeny: mleko, produkty pochodne( łącznie z laktozą)
obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), buraki, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz nat., ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki, ziemniaki.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Gałka wp. z sosem serowym
Składniki: (Gałka wp.) mięso wieprzowe(łopatka mielona wieprzowa b/k), jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże ,sól), mąka pszenna (ziarna pszenicy), cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Alergeny: jaja, zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę
Składniki: (Sos) woda, koperek świeży, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%) pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., lubczyk, sól
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zawierać gorczycę,
Kasza pęczak
Składniki: woda, kasza pęczak (z pszenicy), sól, olej.
Alergeny: zboże zawierające gluten, może zaw. mleko, soję
Ogórek kiszony
Soczek Kubuś
środa
13.11.2024R.
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z makaronem
Składniki: mleko 2% UHT, makaron gwiazdki ( mąka z pszenicy durum )
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chleb mieszany z masłem
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Składniki: masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartośćtłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Pasta jajeczna
Składniki: jaja-ugotowane zmielone, majonez (o zawartości tłuszczu 70% -olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, regulator kwasowości –kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstraty przypraw, przeciwutleniacz E385,ekstrat z kurkumy. Nie zawiera substancji konserwujących), sól, pieprz czarny.
Alergeny: jaja, gorczyca
Warzywa
papryka kolorowa, ogórek małosolny
PODWIECZOREK
Hamburger z serem
Herbata miętowa
obiad
Ciorba rumuńska z ryżem
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), filet z kurczaka, skrzydła z indyka, ryż, cebula, sól, pieprz czarny, koncentrat pom., natka pietruszki, seler naciowy, papryka mrożona kolorowa.
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, m.zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Pierogi z serem
Składniki: produkt garmażeryjny, pierogi-mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, olej rzepakowy, sól, nadzienie ( ser twarogowy 37%,( mleko, kultury bakterii mlekowych)
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, m.zaw. gorczycę
Polewa jogurtowo – śmietanowa z wanilią
Składniki: śmietana 18% (śmietana mleka, żywe kultury bakterii), jogurt ( mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych), cukier waniliowy, cukier kryształ
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zawierać gorczycę,
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa b/p (mrożonka), porzeczka czarna (mrożonka) / jabłka / gruszki, cukier
Owoc
Banan
czwartek
14.11.2024R.
ŚNIADANIE
Kawa Inka z mlekiem
Chleb mieszany z masłem
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z pestkami dyni (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna dyni)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Składniki: masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Polędwica
Składniki: polędwica – polędwica wieprzowa, wędzona, pieczona 100g produktu wytworzone ze 117g polędwicy wp. sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw., glukoza substancja kons. E250
Warzywa
ogórek, rzodkiewka
PODWIECZOREK
Budyń waniliowy
Składniki: mleko 2% UHT, budyń waniliowy (mleko, skrobia/ kukurudziana, żółtka jaj, cukier, syrop glukozowo-fruktuzowy, utrwardzony tłuszcz palmowy,) mus z malin i truskawek z cukrem
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja, nasiona kakaowca
Owoc
obiad
Zupa krem z dyni
Składniki: woda, dynia pieczona(mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, pestki prażone, gałka muszkatałowa;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Gyros z kurczaka z sosem tzatzyki
Składniki: mięso drobiowe (filet z piersi kurczaka),olej rzepakowy, sól, pieprz nat., ziele angielskie, kurkuma, przyprawa do drobiu
Alergeny: może zawierać gorczycę
Sos tzatzyki
Składniki: czosnek, jogurt naturalny (żywe kultury bakterii), majonez (o zaw. tłuszczu 70%- olej rzepakowy, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt z kurkumy),sól, pieprz nat.
Alergeny: jaja, gorczyca.
Ryż biały długo ziarnisty
Składniki: woda, ryż, sól, olej
Surówka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka
Składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek, łuskane pestki słonecznika, olej rzepakowy, sól, pieprz, sos winegret( sól, cukier, natka pietruszki, ocet jabłko, miód)
Alergeny: może zawierać gorczycę
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / śliwka / gruszki, cukier
piątek
15.11.2024R.
ŚNIADANIE
Kakao z mlekiem
Chałka drożdżowa z masłem i dżemem
Składniki: chałka drożdżowa (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Składniki: masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/ zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Składniki: Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulator kwasowości-kwas cytrynowy.
Alergeny: brak
Marchewka do chrupania
PODWIECZOREK
Baton mleczny/zbożowy
Owoc
obiad
Zupa ogórkowa zabielana z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ogórki kiszone, ziemniaki, masło naturalne(śmietanka z mleka, dodatków/zawartość tłuszczu 82%), olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ,lubczyk, natka pietruszki;
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Ryba w cieście naleśnikowym (smażona)
Składniki: ryba (miruna b/s), ciasto naleśnikowe- jaja, mąka pszenna, pieprz naturalny, mleko, sól.
Alergeny: ryba, jaja, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Mieszanka królewska na parze
Składniki: brokuł, marchewka, kalafior sól,
Alergeny: może zawierać gorczycę,
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / śliwka / gruszki, cukier
Jogurt
W Y K A Z
A L E R G E N Ó W
1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne
3– JAJA i produkty pochodne
4– RYBY i produkty pochodne
5– ORZESZKI ZIEMNE
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne,
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje
9– SELER i produkty pochodne
10– GORCZYCA i produkty pochodne
1– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
12– DWUTLENEK SIARKI
13– ŁUBIN i produkty pochodne
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne
15- MIÓD
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.