J A D Ł O S P I S

31.03.2025R. - 04.04.2025R.

Jedz smacznie, żyj

zdrowo

Wszystkiego

smacznego

Drodzy Rodzice,

Informujemy, iż  do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.

Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.

Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.

OŚWIADCZENIE DO POBRANIA

Przypominamy że od 2 listopada 2021 r.  odpisy za obiady  rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.plkażdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację  lub inna nieobecność dziecka.

Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.

Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52

Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA

Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto

PONIEDZIAŁEK

31.03.2025R.

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe z mlekiem

Składniki: mleko 2% UHT, płatki ryżowe

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chleb mieszany z masłem

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)                           

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Kiełbasa szynkowa drobiowa

Składniki: kiełbasa: filet z kurczaka, pieprz naturalny, czosnek, cukier, substancja konserwująca-azotyn sodu, sól

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Ogórek zielony, papryka kolorowa

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny

Składniki : jogurt naturalny (jogurt z mleka, żywe kultury bakterii),

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), owoce mrożone.

Ciasto z owocami

Składniki: mąka pszenna, woda, cukier, jaja, olej rzepakowy, mleko, proszek do pieczenia -substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu) mąka pszenna, skrobia, jabłka

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą)

Owoc

gruszka

obiad

Zupa grochowa na boczku z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, groch połówki.

wędzonka chłopska, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę, soję, jaja, orzechy

Krokiety z warzywami grylowanymi

Składniki: woda, mieszanka warzywna 7-składnikowa: marchew, kalafior, groszek zielony, fasola szparagowa, pasternak, seler, pieczarki, olej rzepakowy, jaja, cebula, papryka, mleko, pieprz naturalny, bułka tarta ( mąka pszenna, woda, drożdże, sól).

Alergeny: seler, zboża zaw. gluten, może zaw. gorczycę, jaja, mleko (łącznie z laktozą), pasternak

Surówka z marchewki z chrzanem i śmietaną

Składniki: Marchewka, jabłko, chrzan, sól, śmietana 18%( śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)

Kompot wiśniowy

Składniki: woda, wiśnia(mrożonka), jabłka, cukier)

Baton

wtorek

01.04.2025R.

ŚNIADANIE

Kawa inka na mleku

Składniki: mleko 2% UHT, herbata czarna, cukier

Alergeny: mleko (łącznie z laktozą),

Bułka z masłem

Składniki: bułka paluch(mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże

cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

 

masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą

Jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka, pomidor

Składniki: jajecznica-jaja, olej rzepakowy, szczypior, sól.

Alergeny: jaja, seler, gorczycę

Owoc

jabłko

PODWIECZOREK

Naleśniki z jabłkiem i karmelem

Składniki: mąka pszenna, cukier, jaja, mleko, cukier waniliowy, jabłka karmelizowane

Alergeny: gluten z pszenicy, może zawierać mleko, jaja

Polewa z owocami

Składniki : jogurt naturalny (jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), owoce borówka

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), owoce mrożone.

obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem

 Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%),  ryż biały,  makaron gwiazdki,      mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;                                                    

Alergeny: seler, mleko (łącznie z laktozą), zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę, soję, jaja, orzechy          

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)   

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

Gołąbki z ryżem zawijane kapustą

Składniki: mięso wieprzowe (łopatka wieprzowa b/k mielona)), jaja, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ryż gotowany, kapusta biała parzona. 

Alergeny:, jaja, może zaw. gorczycę,

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Sos pomidorowy

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler, śmietana 18%(śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy ,natka pietruszki, mąka pszenna.

Alergeny: seler, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę, soję, jaja, zboża zawierające gluten

Herbata  owocowa mieszanych

Składniki: woda, herbata owocowa, dzika róża, hibiskus, aromat, malina, cukier 

Alergeny: brak

Owoc 

Gruszka

środa

02.04.2025R.

ŚNIADANIE

Bawarka z mlekiem

mleko 2% UHT, herbata czarna, cukier

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),

Pieczywo mieszane z masłem

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Pieczeń drobiowo- wieprzowa ( wyrób własny)

pieczeń– skrzydła z indyka b/s, łopatka wieprzowa, jaja, cebula, sól, bułka tarta ( mąka pszenna, drożdże, sól ), olej rzepakowy, pieprz naturalny, marchewka.

Ogórek kiszony, rzodkiewka

Owoc

Jabłko

PODWIECZOREK

Herbatka z cytryną

Składniki: woda, herbata czarna, cukier, cytryna

Hamburger z wołowiny

Składniki: bułka- (mąka pszenna, mąka żytnia), drożdże, woda, olej rzepakowy, sól , przyprawy naturalne.

Alergeny: może zaw. seler, soję, gorczycę, zboża zawierające gluten, ser żółty gouda ( mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), wołowina

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

ketchup łagodny pudliszki (pasteryzowany/pomidor -151g na 100g ketchupu, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, czosnek, cebula, liść laurowy, gożdziki )

Alergeny: może zaw. seler

Ogórek, pomidor, papryka

obiad

Żurek z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), jajka, kiełbasa biała, ziemniaki, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), żytnia ( ziarna żyta) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne

(łącznie z laktozą)może zaw. gorczycę, soję, jaja,

Makaron z truskawkami, twarogiem, jogurtem i śmietaną

Składniki: Makaron kokardki ( ziarna pszenicy), sól, truskawki (mrożonka),ser  twarogowy półtłusty( mleko, kultury bakterii mlekowych), cukier, śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny( jogurt z mleka, żywe kultury bakterii)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), zboża zawierające gluten

Owoc

Banan

Kompot truskawkowo- wiśniowy

Składniki: truskawka mrożona, wiśnia b/p mrożona, cukier, woda

Alergeny: brak

czwartek

03.04.2025R.

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z płatkami owsianymi

Składniki: Mleko 2% UHT, płatki śniadaniowe mussli (pełnoziarniste płatki owsiane 38,2%, mieszanka suszonych i kandyzowanych owoców 22,5% (suszony daktyl (daktyl, mąka ryżowa), kandyzowany ananas (ananas, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), kandyzowana papaja (papaja, cukier), pszenica, grys kukurydziany, cukier trzcinowy, mąka (jęczmienna, kukurydziana), tłuszcz palmowy nieutwardzony, ekstrat słodu jęczmiennego, melasa trzcinowa, syrop glukozowy, sól morska, aromat, emulgator: lecytyny z (soi).

Alergeny: mleko (łącznie z laktozą), zboża zaw. gluten, soja, może zaw. orzeszki arachidowe, orzechy

 Chleb mieszany z masłem

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                                      

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Parówka na ciepło

Składniki:

polędwica wieprzowa, sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw., glukoza substancja konserwująca E250

Warzywa

kiełki, papryka kolorowa

Owoc

Jabłko

PODWIECZOREK

Chia z mlekiem i musem brzoskwiniowym

Składniki: mleko, nasiona chia, brzoskwinie miksowane

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

obiad

Zupa grochowa na boczku z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, groch połówki. wędzonka chłopska, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę, soję, jaja, orzechy

Kotlet pożarski pieczony

Składniki: mięso drobiowe (filet z piersi kurczaka, udziec z kurczaka z/s, b/k), cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki, bułka tarta moczona w mleku ( mąka pszenna, drożdże, sól)                                                                  

Alergeny: zboża zaw. gluten, może zaw. gorczycę, soję, mleko (łącz.z laktozą), jaja,

Ryż paraboliczny

Składniki: woda, ryż, sól, olej rzepakowy

Alergeny: brak

Surówka kopenhaska

Składniki: sałata lodowa, marchewka, cebula czerwona, ogórek kiszony, szczypior, sól, pieprz czarny, jogurt grecki: (jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), musztarda :(woda ,cukier, barwnik-kurkuma, ocet, sól, substancja zagęszczająca-guma guar, miód wielokwiatowy)

Kompot z owoców mieszanych

Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p mrożonka (porzeczka czarna ,jabłka, gruszki, śliwka, cukier)

Alergeny: brak

piątek

04.04.2025R.

ŚNIADANIE

Kakao z mlekiem

Składniki: mleko 2% UHT, cukier, kakao ( o obniżonej zawartości tłuszczu)

Alergeny: nasiona kakaowca, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chałka z masłem, twarożek na słodko

Składniki: chałka(mąka pszenna, mąka żytnia woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

ser twarogowy półtłusty(mleko, kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%(śmietana mleka, żywe kultury bakterii), cukier, kakao.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Owoce krojone mix

PODWIECZOREK

Kisiel z owocami

Składniki: skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat soku z limonki 1,1%,,ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, aromat, witamina C, sól, barwnik (karoten)

Alergeny: możliwa obecność glutenu i mleka

Herbatniki

Składniki: mąka pszenna, syrop cukru inwertowanego, substancje spulchniające: węglany sodu i amonu, serwatka w proszku, sól, cukier, olej palmowy, aromat.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

obiad

Zupa krupnik z kaszą

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%),  kasza perłowa.                                  

mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;                              

Alergeny: seler, mleko (łącznie z laktozą), zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę, soję, jaja, orzechy          

Filet z miruny saute

Składniki: ryba (miruna filet z/s), mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny, przyprawa do ryb – zawierać gorczycę                                                                                        

Alergeny: ryba, zboża zawierające gluten, gorczyca, może zaw. seler, soję, jaja, orzechy, mleko (łącznie z laktozą)                                

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Surówka warzywna z olejem

Składniki: kapusta biała, cebula, papryka, ogórki, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny 

Alergeny: może zaw. gorczycę, seler, soję, jaja, orzechy   

Kompot owocowy

Składniki: woda, owoce mrożone b/p (śliwka, wiśnia, truskawka), cukier

Owoc

banan

W Y K A Z
A L E R G E N Ó W

1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne, 
3– JAJA i produkty pochodne, 
4– RYBY i produkty pochodne,       
5– ORZESZKI ZIEMNE, 
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne, 
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1
– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne, 

12– DWUTLENEK SIARKI, 
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.

Z przyczyn niezależnych od intendenta jadłospis może ulec zmianie!