J A D Ł O S P I S
31.03.2025R. - 04.04.2025R.
Jedz smacznie, żyj
zdrowo
Wszystkiego
smacznego
Drodzy Rodzice,
Informujemy, iż do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.
Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.
Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.
Przypominamy że od 2 listopada 2021 r. odpisy za obiady rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.pl) każdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację lub inna nieobecność dziecka.
Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.
Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52
Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA
Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto
PONIEDZIAŁEK
31.03.2025R.
ŚNIADANIE
Płatki ryżowe z mlekiem
Składniki: mleko 2% UHT, płatki ryżowe
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chleb mieszany z masłem
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Kiełbasa szynkowa drobiowa
Składniki: kiełbasa: filet z kurczaka, pieprz naturalny, czosnek, cukier, substancja konserwująca-azotyn sodu, sól
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Ogórek zielony, papryka kolorowa
PODWIECZOREK
Jogurt naturalny
Składniki : jogurt naturalny (jogurt z mleka, żywe kultury bakterii),
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), owoce mrożone.
Ciasto z owocami
Składniki: mąka pszenna, woda, cukier, jaja, olej rzepakowy, mleko, proszek do pieczenia -substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu) mąka pszenna, skrobia, jabłka
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą)
Owoc
gruszka
obiad
Zupa grochowa na boczku z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, groch połówki.
wędzonka chłopska, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę, soję, jaja, orzechy
Krokiety z warzywami grylowanymi
Składniki: woda, mieszanka warzywna 7-składnikowa: marchew, kalafior, groszek zielony, fasola szparagowa, pasternak, seler, pieczarki, olej rzepakowy, jaja, cebula, papryka, mleko, pieprz naturalny, bułka tarta ( mąka pszenna, woda, drożdże, sól).
Alergeny: seler, zboża zaw. gluten, może zaw. gorczycę, jaja, mleko (łącznie z laktozą), pasternak
Surówka z marchewki z chrzanem i śmietaną
Składniki: Marchewka, jabłko, chrzan, sól, śmietana 18%( śmietana z mleka, żywe kultury bakterii)
Kompot wiśniowy
Składniki: woda, wiśnia(mrożonka), jabłka, cukier)
Baton
wtorek
01.04.2025R.
ŚNIADANIE
Kawa inka na mleku
Składniki: mleko 2% UHT, herbata czarna, cukier
Alergeny: mleko (łącznie z laktozą),
Bułka z masłem
Składniki: bułka paluch(mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże
cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą
Jajecznica ze szczypiorkiem, rzodkiewka, pomidor
Składniki: jajecznica-jaja, olej rzepakowy, szczypior, sól.
Alergeny: jaja, seler, gorczycę
Owoc
jabłko
PODWIECZOREK
Naleśniki z jabłkiem i karmelem
Składniki: mąka pszenna, cukier, jaja, mleko, cukier waniliowy, jabłka karmelizowane
Alergeny: gluten z pszenicy, może zawierać mleko, jaja
Polewa z owocami
Składniki : jogurt naturalny (jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), owoce borówka
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), owoce mrożone.
obiad
Zupa pieczarkowa z makaronem
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), ryż biały, makaron gwiazdki, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;
Alergeny: seler, mleko (łącznie z laktozą), zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę, soję, jaja, orzechy
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
Gołąbki z ryżem zawijane kapustą
Składniki: mięso wieprzowe (łopatka wieprzowa b/k mielona)), jaja, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ryż gotowany, kapusta biała parzona.
Alergeny:, jaja, może zaw. gorczycę,
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Sos pomidorowy
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler, śmietana 18%(śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy ,natka pietruszki, mąka pszenna.
Alergeny: seler, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę, soję, jaja, zboża zawierające gluten
Herbata owocowa mieszanych
Składniki: woda, herbata owocowa, dzika róża, hibiskus, aromat, malina, cukier
Alergeny: brak
Owoc
Gruszka
środa
02.04.2025R.
ŚNIADANIE
Bawarka z mlekiem
mleko 2% UHT, herbata czarna, cukier
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą),
Pieczywo mieszane z masłem
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Pieczeń drobiowo- wieprzowa ( wyrób własny)
pieczeń– skrzydła z indyka b/s, łopatka wieprzowa, jaja, cebula, sól, bułka tarta ( mąka pszenna, drożdże, sól ), olej rzepakowy, pieprz naturalny, marchewka.
Ogórek kiszony, rzodkiewka
Owoc
Jabłko
PODWIECZOREK
Herbatka z cytryną
Składniki: woda, herbata czarna, cukier, cytryna
Hamburger z wołowiny
Składniki: bułka- (mąka pszenna, mąka żytnia), drożdże, woda, olej rzepakowy, sól , przyprawy naturalne.
Alergeny: może zaw. seler, soję, gorczycę, zboża zawierające gluten, ser żółty gouda ( mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), wołowina
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
ketchup łagodny pudliszki (pasteryzowany/pomidor -151g na 100g ketchupu, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, czosnek, cebula, liść laurowy, gożdziki )
Alergeny: może zaw. seler
Ogórek, pomidor, papryka
obiad
Żurek z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), jajka, kiełbasa biała, ziemniaki, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), żytnia ( ziarna żyta) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne
(łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę, soję, jaja,
Makaron z truskawkami, twarogiem, jogurtem i śmietaną
Składniki: Makaron kokardki ( ziarna pszenicy), sól, truskawki (mrożonka),ser twarogowy półtłusty( mleko, kultury bakterii mlekowych), cukier, śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), jogurt naturalny( jogurt z mleka, żywe kultury bakterii)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), zboża zawierające gluten
Owoc
Banan
Kompot truskawkowo- wiśniowy
Składniki: truskawka mrożona, wiśnia b/p mrożona, cukier, woda
Alergeny: brak
czwartek
03.04.2025R.
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z płatkami owsianymi
Składniki: Mleko 2% UHT, płatki śniadaniowe mussli (pełnoziarniste płatki owsiane 38,2%, mieszanka suszonych i kandyzowanych owoców 22,5% (suszony daktyl (daktyl, mąka ryżowa), kandyzowany ananas (ananas, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), kandyzowana papaja (papaja, cukier), pszenica, grys kukurydziany, cukier trzcinowy, mąka (jęczmienna, kukurydziana), tłuszcz palmowy nieutwardzony, ekstrat słodu jęczmiennego, melasa trzcinowa, syrop glukozowy, sól morska, aromat, emulgator: lecytyny z (soi).
Alergeny: mleko (łącznie z laktozą), zboża zaw. gluten, soja, może zaw. orzeszki arachidowe, orzechy
Chleb mieszany z masłem
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Parówka na ciepło
Składniki:
polędwica wieprzowa, sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw., glukoza substancja konserwująca E250
Warzywa
kiełki, papryka kolorowa
Owoc
Jabłko
PODWIECZOREK
Chia z mlekiem i musem brzoskwiniowym
Składniki: mleko, nasiona chia, brzoskwinie miksowane
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
obiad
Zupa grochowa na boczku z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, groch połówki. wędzonka chłopska, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę, soję, jaja, orzechy
Kotlet pożarski pieczony
Składniki: mięso drobiowe (filet z piersi kurczaka, udziec z kurczaka z/s, b/k), cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, papryka słodka, natka pietruszki, bułka tarta moczona w mleku ( mąka pszenna, drożdże, sól)
Alergeny: zboża zaw. gluten, może zaw. gorczycę, soję, mleko (łącz.z laktozą), jaja,
Ryż paraboliczny
Składniki: woda, ryż, sól, olej rzepakowy
Alergeny: brak
Surówka kopenhaska
Składniki: sałata lodowa, marchewka, cebula czerwona, ogórek kiszony, szczypior, sól, pieprz czarny, jogurt grecki: (jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), musztarda :(woda ,cukier, barwnik-kurkuma, ocet, sól, substancja zagęszczająca-guma guar, miód wielokwiatowy)
Kompot z owoców mieszanych
Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p mrożonka (porzeczka czarna ,jabłka, gruszki, śliwka, cukier)
Alergeny: brak
piątek
04.04.2025R.
ŚNIADANIE
Kakao z mlekiem
Składniki: mleko 2% UHT, cukier, kakao ( o obniżonej zawartości tłuszczu)
Alergeny: nasiona kakaowca, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chałka z masłem, twarożek na słodko
Składniki: chałka(mąka pszenna, mąka żytnia woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
ser twarogowy półtłusty(mleko, kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%(śmietana mleka, żywe kultury bakterii), cukier, kakao.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Owoce krojone mix
PODWIECZOREK
Kisiel z owocami
Składniki: skrobia, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), koncentrat soku z limonki 1,1%,,ekstrakt z czarnej marchwi i hibiskusa, aromat, witamina C, sól, barwnik (karoten)
Alergeny: możliwa obecność glutenu i mleka
Herbatniki
Składniki: mąka pszenna, syrop cukru inwertowanego, substancje spulchniające: węglany sodu i amonu, serwatka w proszku, sól, cukier, olej palmowy, aromat.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
obiad
Zupa krupnik z kaszą
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), kasza perłowa.
mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;
Alergeny: seler, mleko (łącznie z laktozą), zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę, soję, jaja, orzechy
Filet z miruny saute
Składniki: ryba (miruna filet z/s), mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny, przyprawa do ryb – zawierać gorczycę
Alergeny: ryba, zboża zawierające gluten, gorczyca, może zaw. seler, soję, jaja, orzechy, mleko (łącznie z laktozą)
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Surówka warzywna z olejem
Składniki: kapusta biała, cebula, papryka, ogórki, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny
Alergeny: może zaw. gorczycę, seler, soję, jaja, orzechy
Kompot owocowy
Składniki: woda, owoce mrożone b/p (śliwka, wiśnia, truskawka), cukier
Owoc
banan
W Y K A Z
A L E R G E N Ó W
1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne,
3– JAJA i produkty pochodne,
4– RYBY i produkty pochodne,
5– ORZESZKI ZIEMNE,
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne,
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
12– DWUTLENEK SIARKI,
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;
Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.