J A D Ł O S P I S
24.03.2025R. - 28.03.2025R.
Jedz smacznie, żyj
zdrowo
Wszystkiego
smacznego
Drodzy Rodzice,
Informujemy, iż do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.
Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.
Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.
Przypominamy że od 2 listopada 2021 r. odpisy za obiady rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.pl) każdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację lub inna nieobecność dziecka.
Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.
Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52
Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA
Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto
poniedziałek
24.03.2025r.
ŚNIADANIE
Bawarka z mlekiem
Składniki: Mleko 2% UHT
Herbata czarna lipton, cukier
Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chleb mieszany z masłem , ogórek zielony, pomidor.
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Kiełbasa szynkowa wieprzowa
Składniki: kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona wędzona, parzona, podsuszana 100g produktu uzyskano ze 111g mięsa wieprzowego
Alergeny: może zawierać – soję, seler, gorczycę
Owoc
banan
PODWIECZOREK
Jogurt naturalny
Składniki: jogurt naturalny
Alergeny: mleko, produkty pochodne( łącznie z laktozą)
Drożdżówka domowa z jagodami
Składniki: mąka pszenna, woda, cukier, margaryna 80% (oleje roślinne: rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda; emulgatory: mono- i diglecerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: annato), jaja, drożdże, olej rzepakowy, słonecznikowy, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, aromat waniliowy, jagody mrożone
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja
obiad
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), buraki, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18%
(śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz nat.,
ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;, ziemniaki.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę
Chleb mieszany
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Bigos z kiełbasą i chudym mięsem
Składniki: mięso wieprzowe ( szynka), kiełbasa weselna (wieprzowina średnio rozdrobniona, wędzona, pieczona, osłonka naturalna jelito wieprzowa) , sól, pieprz naturalny, czosnek , majeranek, kapusta kiszona, kapusta biała, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy,
Ziemniaki gotowane
Składniki: ziemniaki, sól,
Kompot wieloowocowy
Składniki; woda, mieszanka owocowa b/p mrożona, cukier)
wtorek
25.03.2025r.
ŚNIADANIE
Owsianka na mleku
Składniki: Mleko 2% UHT, płatki owsiane zwykłe lub górskie (owies – nie posiada glutenu – (osoby chore na celiakię nie powinny tego spożywać), sól
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Bułka grahamka z masłem
Składniki: bułka grahamka (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten, gluten z żyta
Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Ser żółty salami
Ser żółty Salami (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Rzodkiewka, pomidor, kiełki lucerny
PODWIECZOREK
Mufinki czekoladowo- waniliowe
Składniki: mąka tortowa mleko odtłuszczone,( bakterie fermentacji mlekowych), olej, jaja, cukier, naturalny aromat wanilii burbońskiej, kakao.
Kakao na mleku / smoothie
obiad
Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakam
Składniki: woda, mieszanka 7-składnikowa (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, brukselka(mrożonka), masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę
Chleb mieszany
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Gałka wp. / sos koperkowym
Składniki: (Gałka wp.) mięso wieprzowe(łopatka mielona wieprzowa b/k), jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże ,sól), mąka pszenna
(ziarna pszenicy), cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, przyprawa do mięsa
Alergeny: jaja, zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę
Składniki: (Sos)
woda, , koperek świeży, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%)
pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., lubczyk, sól;
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zawierać gorczycę,
Kasza bulgur
Składniki: pszenica durum
Alergeny: zboża zawierające duże ilości glutenu gluten
Surówka z ogórka kiszonego- cząstki
Składniki: ogórek kiszony( do kiszenia użyto czosnek, sół, przyprawy)
Alergeny: może zawierać gorczycę
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / śliwka / gruszki, cukier
środa
26.03.2025r.
ŚNIADANIE
Zupa mleczna z makaronem
Składniki: mleko 2% UHT, makaron gwiazdki ( mąka z pszenicy durum)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Bułka z masłem, jajko gotowane
Szczypior, pomidor, rzodkiewka
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże
cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartośćtłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Pasta jajeczna:
jaja-ugotowane zmielone, majonez (o zawartości tłuszczu 70% -olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, regulator kwasowości –kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstraty przypraw, przeciwutleniacz E385,ekstrat z kurkumy. Nie zawiera substancji konserwujących), sól, pieprz czarny.
Alergeny: jaja, gorczyca
Owoc
Gruszka
PODWIECZOREK
Pizza z szynką i serem i warzywami
Składniki: mąka pszenna, szynka, ser żółty cebula, drożdże, jajka, pomidor ogórek, sałata lodowa, olej rzepakowy, ketchup,)
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Herbata z miętą
Składniki: woda, herbata czarna, mięta
obiad
Ciorba rumuńska z ryżem
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), filet z kurczaka, skrzydła z indyka, ryż, cebula, sól, pieprz czarny, koncentrat pom., natka pietruszki, seler naciowy, papryka mrożona kolorowa.
Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, m.zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Naleśniki z serem
Składniki: produkt garmażeryjny, naleśniki-mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, olej rzepakowy, sól, nadzienie ( ser twarogowy 37%,( mleko, kultury bakterii mlekowych)
Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, m.zaw. gorczycę
Polewa truskawkowo- malinowa
Składniki: maliny mrożone, cukier kryształ, truskawki mrożone
Alergeny: może zawierać gorczycę,
Kompot wiśniowy
Składniki; woda, wiśnia mrożona b/p, cukier
Owoc
Gruszka
czwartek
27.03.2025r.
ŚNIADANIE
Kawa Inka z mlekiem
Ogórek zielony, papryka
Pieczywo mieszane z masłem
Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Chleb razowy z pestkami dyni (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna dyni)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Schab wędzony
Polędwica – polędwica wieprzowa, wędzona, pieczona 100g produktu wytworzone ze 117g polędwicy wp.
Składniki: polędwica wp., sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw., glukoza substancja kons. E250
Owoc
Jabłko
PODWIECZOREK
Serek danio i chrupki kukurydziane
Składniki: twaróg odtłuszczony,, śmietanka , woda cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny
Owoc
jabłko
obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), szczaw, jajko, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz naturalny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, jajka kurze gotowane, krojone.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, jajka może
zawierać gorczycę.
Chleb mieszany
Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Gyros z kurczaka z sosem tzatzyki
Składniki: mięso drobiowe (filet z piersi kurczaka), olej rzepakowy, sól, pieprz nat., ziele angielskie, kurkuma, przyprawa do drobiu
Alergeny:, może zawierać gorczycę
Sos tzatzyki
Składniki: czosnek, jogurt naturalny (żywe kultury bakterii), majonez (o zaw. tłuszczu 70%- olej rzepakowy, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt z kurkumy),sól, pieprz nat.
Alergeny; jaja, gorczyca.
Ryż biały długo ziarnisty Składniki: woda, ryż, sól, olej
Surówka warzywna
Składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek, pestki słonecznika, olej rzepakowy, sól, cytryna, sos balsamiczny
Alergeny: zboża zawierające gluten, seler
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa b/p (mrożonka), porzeczka czarna (mrożonka) / jabłka / gruszki, cukier
piątek
28.03.2025r.
ŚNIADANIE
Płatki ryżowe na mleku
Składniki: płatki ryżowe, mleko 2% UHT
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chałka drożdżowa z masłem i dżemem
Składniki: chałka drożdżowa (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/ zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulator kwasowości-kwas cytrynowy.
Alergeny: brak
Marchewka do chrupania
Owoc filetowane
PODWIECZOREK
Galaretka owocowa krojona z bitą śmietaną
Składniki: żelatyna, cukier, naturalny aromat, zagęszczony sok truskawkowy, barwnik: karmin, aromat.
Śmietana 30% (ubita)
obiad
Zupa krem z białych warzyw
Składniki: woda, kalafior, pietruszka, por, seler, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18%, ziemniaki, (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;
Alergeny: seler, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę, soję, jaja, zboża zawierające gluten
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
Ryba w cieście naleśnikowym
Składniki: ryba (miruna z/s), ciasto: mąka pszenna, pieprz naturalny, sól, jaja, mleko,olej kujawski.
Alergeny: ryba, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Kapusta kiszona
Składniki: kapusta kiszona, marchew, cebula czerwona, jabłko, natka pietruszki olej rzepakowy, miód,musztarda francuska, sól, pieprz czarny.
Soczek kubuś
Składniki: woda, herbata czarna, cytryna, cukier
Alergeny: cytrusy
W Y K A Z
A L E R G E N Ó W
1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne
3– JAJA i produkty pochodne
4– RYBY i produkty pochodne
5– ORZESZKI ZIEMNE
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne,
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje
9– SELER i produkty pochodne
10– GORCZYCA i produkty pochodne
1– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne
12– DWUTLENEK SIARKI
13– ŁUBIN i produkty pochodne
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne
15- MIÓD
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.