J A D Ł O S P I S

24.03.2025R. - 28.03.2025R.

Jedz smacznie, żyj

zdrowo

Wszystkiego

smacznego

Drodzy Rodzice,

Informujemy, iż  do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.

Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.

Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.

OŚWIADCZENIE DO POBRANIA

Przypominamy że od 2 listopada 2021 r.  odpisy za obiady  rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.plkażdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację  lub inna nieobecność dziecka.

Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.

Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52

Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA

Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto

poniedziałek

24.03.2025r.

ŚNIADANIE

Bawarka z mlekiem

Składniki: Mleko 2% UHT

Herbata czarna lipton, cukier

Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

 

Chleb mieszany z masłem , ogórek zielony, pomidor.

 

Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Kiełbasa szynkowa wieprzowa

Składniki: kiełbasa wieprzowa średnio rozdrobniona wędzona, parzona, podsuszana 100g produktu uzyskano ze 111g mięsa wieprzowego

Alergeny: może zawierać – soję, seler, gorczycę        

Owoc

banan

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny

Składniki: jogurt naturalny

Alergeny: mleko, produkty pochodne( łącznie z laktozą)

Drożdżówka domowa z jagodami

Składniki: mąka pszenna, woda, cukier, margaryna 80% (oleje roślinne: rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy; woda; emulgatory: mono- i diglecerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny; regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromat, barwnik: annato), jaja, drożdże, olej rzepakowy, słonecznikowy, sól, środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, aromat waniliowy, jagody mrożone

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

obiad

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

 Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), buraki,  masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18%

(śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz nat.,

ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;, ziemniaki.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę

Chleb mieszany

Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Bigos z kiełbasą i chudym mięsem

Składniki: mięso wieprzowe ( szynka),  kiełbasa weselna (wieprzowina średnio rozdrobniona, wędzona, pieczona, osłonka naturalna jelito wieprzowa) , sól, pieprz naturalny, czosnek , majeranek, kapusta kiszona, kapusta biała, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy,

Ziemniaki gotowane

Składniki: ziemniaki, sól,

Kompot wieloowocowy

Składniki; woda, mieszanka owocowa b/p mrożona, cukier)   

wtorek

25.03.2025r.

ŚNIADANIE

Owsianka na mleku

Składniki: Mleko 2% UHT, płatki owsiane zwykłe lub górskie (owies – nie posiada glutenu – (osoby chore na celiakię nie powinny tego spożywać), sól

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Bułka grahamka z masłem

Składniki: bułka grahamka (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten, gluten z żyta

Masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Ser żółty salami

Ser żółty Salami (mleko, sól, kultury bakterii mlekowych)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Rzodkiewka, pomidor, kiełki lucerny

PODWIECZOREK

Mufinki czekoladowo- waniliowe

Składniki: mąka tortowa mleko odtłuszczone,( bakterie fermentacji mlekowych), olej, jaja, cukier, naturalny aromat wanilii burbońskiej, kakao.

Kakao na mleku / smoothie

obiad

Zupa jarzynowa z brukselką i ziemniakam

Składniki: woda, mieszanka 7-składnikowa (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, brukselka(mrożonka), masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, natka pietruszki;

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę

Chleb mieszany 

Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Gałka wp. / sos koperkowym

Składniki: (Gałka wp.) mięso wieprzowe(łopatka mielona wieprzowa b/k), jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże ,sól), mąka pszenna

(ziarna pszenicy), cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, przyprawa do mięsa

Alergeny: jaja, zboża zawierające gluten, może zaw. gorczycę                                                   

Składniki: (Sos)                          

woda, , koperek świeży, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler),  cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy), masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zawartość tłuszczu 82%)

 pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., lubczyk, sól;

 

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten,  mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zawierać gorczycę,

Kasza bulgur

Składniki: pszenica durum

Alergeny: zboża zawierające duże ilości glutenu gluten

Surówka z ogórka kiszonego- cząstki

Składniki: ogórek kiszony( do kiszenia użyto czosnek, sół, przyprawy)

Alergeny: może zawierać gorczycę

Kompot wieloowocowy

 Składniki: woda, mieszanka owocowa b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / śliwka / gruszki, cukier

środa

26.03.2025r.

ŚNIADANIE

Zupa mleczna z makaronem

Składniki: mleko 2% UHT, makaron gwiazdki ( mąka z pszenicy durum)                          

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Bułka z masłem, jajko gotowane

Szczypior, pomidor, rzodkiewka

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże

cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten

Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartośćtłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Pasta jajeczna:

jaja-ugotowane zmielone, majonez (o zawartości tłuszczu 70% -olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, regulator kwasowości –kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstraty przypraw, przeciwutleniacz E385,ekstrat z kurkumy. Nie zawiera substancji konserwujących), sól, pieprz czarny.

Alergeny: jaja, gorczyca

Owoc

Gruszka

PODWIECZOREK

Pizza z szynką i serem i warzywami

Składniki: mąka pszenna, szynka, ser żółty cebula, drożdże, jajka, pomidor ogórek, sałata lodowa, olej rzepakowy, ketchup,)       

Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Herbata z miętą

Składniki: woda, herbata czarna, mięta

obiad

Ciorba rumuńska z ryżem 

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), filet z kurczaka, skrzydła z indyka, ryż, cebula, sól, pieprz czarny, koncentrat pom., natka pietruszki, seler naciowy, papryka mrożona kolorowa.

Alergeny: seler, zboża zawierające gluten, m.zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Naleśniki z serem

Składniki: produkt garmażeryjny, naleśniki-mąka pszenna (ziarna pszenicy), jaja, olej rzepakowy, sól, nadzienie ( ser twarogowy 37%,( mleko, kultury bakterii mlekowych)

Alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, m.zaw. gorczycę

Polewa truskawkowo- malinowa

Składniki:  maliny mrożone, cukier kryształ, truskawki mrożone

Alergeny:    może zawierać gorczycę,

Kompot wiśniowy

 Składniki; woda, wiśnia mrożona b/p, cukier

Owoc

Gruszka

czwartek

27.03.2025r.

ŚNIADANIE

Kawa Inka z mlekiem

Ogórek zielony, papryka

Pieczywo mieszane z masłem

Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Chleb razowy z pestkami dyni (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna dyni)

Alergeny: zboża zawierające gluten

Schab wędzony

Polędwica – polędwica wieprzowa, wędzona, pieczona 100g produktu wytworzone ze 117g polędwicy wp.

Składniki: polędwica wp., sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw., glukoza substancja kons. E250

Owoc

Jabłko 

PODWIECZOREK

Serek danio i chrupki kukurydziane

Składniki: twaróg odtłuszczony,, śmietanka , woda cukier, skrobia kukurydziana, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny

Owoc

jabłko

obiad

Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), szczaw, jajko, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz naturalny, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, jajka kurze gotowane, krojone.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, zboża zawierające gluten, jajka może

zawierać gorczycę.

Chleb mieszany

Chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Gyros z kurczaka z sosem tzatzyki

Składniki: mięso drobiowe (filet z piersi kurczaka), olej rzepakowy, sól, pieprz nat., ziele angielskie, kurkuma, przyprawa do drobiu

Alergeny:,  może zawierać gorczycę

Sos tzatzyki

Składniki: czosnek, jogurt naturalny (żywe kultury bakterii), majonez (o zaw. tłuszczu 70%- olej rzepakowy, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, gorczyca, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstrakty przypraw, ekstrakt z kurkumy),sól, pieprz nat.

Alergeny; jaja, gorczyca.

Ryż biały długo ziarnisty Składniki: woda, ryż, sól, olej

Surówka warzywna

Składniki: sałata lodowa, pomidor, ogórek, pestki słonecznika, olej rzepakowy, sól, cytryna, sos balsamiczny

Alergeny: zboża zawierające gluten, seler

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa b/p (mrożonka), porzeczka czarna (mrożonka) / jabłka / gruszki, cukier

piątek

28.03.2025r.

ŚNIADANIE

Płatki ryżowe na mleku

Składniki: płatki ryżowe, mleko 2% UHT

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chałka drożdżowa z masłem i dżemem

Składniki: chałka drożdżowa (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten

Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/ zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Dżem truskawkowy- truskawki, cukier, woda, substancja żelująca-pektyny, regulator kwasowości-kwas cytrynowy.

Alergeny: brak

Marchewka do chrupania

Owoc filetowane

PODWIECZOREK

Galaretka owocowa krojona z bitą śmietaną

Składniki: żelatyna, cukier, naturalny aromat, zagęszczony sok truskawkowy, barwnik: karmin, aromat.

Śmietana 30% (ubita)

obiad

Zupa krem z białych warzyw

Składniki: woda, kalafior, pietruszka, por, seler, masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%), śmietana 18%, ziemniaki, (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;

Alergeny: seler, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), może zaw. gorczycę, soję, jaja, zboża zawierające gluten

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia),chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)   

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

Ryba w cieście naleśnikowym

Składniki: ryba (miruna z/s),   ciasto: mąka pszenna, pieprz naturalny, sól, jaja, mleko,olej kujawski.

Alergeny: ryba, zboża zawierające gluten, może zawierać gorczycę                   Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Kapusta kiszona

Składniki: kapusta kiszona, marchew, cebula czerwona, jabłko, natka pietruszki olej rzepakowy, miód,musztarda francuska, sól, pieprz czarny.

Soczek kubuś

Składniki: woda, herbata czarna, cytryna, cukier

Alergeny: cytrusy

W Y K A Z
A L E R G E N Ó W

1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne
3– JAJA i produkty pochodne
4– RYBY i produkty pochodne      
5– ORZESZKI ZIEMNE
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne, 
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje
9– SELER i produkty pochodne
10– GORCZYCA i produkty pochodne
1
– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne

12– DWUTLENEK SIARKI
13– ŁUBIN i produkty pochodne
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne
15- MIÓD

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.

Z przyczyn niezależnych od intendenta jadłospis może ulec zmianie!