J A D Ł O S P I S

14.04.2025R. - 18.04.2025R.

Jedz smacznie, żyj

zdrowo

Wszystkiego

smacznego

Drodzy Rodzice,

Informujemy, iż  do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.

Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.

Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.

OŚWIADCZENIE DO POBRANIA

Przypominamy że od 2 listopada 2021 r.  odpisy za obiady  rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.plkażdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację  lub inna nieobecność dziecka.

Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.

Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52

Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA

Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto

PONIEDZIAŁEK

14.04.2025r.

ŚNIADANIE

Bułka z masłem, jajko gotowane

Szczypior, pomidor, rzodkiewka

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże

cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten

Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartośćtłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Pasta jajeczna

Składniki: jaja-ugotowane zmielone, majonez (o zawartości tłuszczu 70% -olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, regulator kwasowości –kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstraty przypraw, przeciwutleniacz E385,ekstrat z kurkumy. Nie zawiera substancji konserwujących), sól, pieprz czarny.

Alergeny: jaja, gorczyca

PODWIECZOREK

Koktajl jogurtowo- owocowy

Składniki: Jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) cukier, wiśnie, maliny.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Paluch z cynamonem

Składniki: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, mleko ,cukier jaja, cynamon.

Alergeny: gluten z pszenicy, jaja

obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), pieczarki, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, dodatków/zaw. tłuszczu 82%),śmietana 30% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, koperek

Alergeny: seler, gluten z pszenicy, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), m. zaw. gorczycę

Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

Składniki: woda, makaron świderki (mąka z pszenicy durum), sól.

Alergeny:  gluten z pszenicy

Składniki: (Sos) woda, mięso z szynki wieprzowe b/k, koncentrat pomidorowy (pomidory), włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), papryka (mrożonka: papryka kolorowa), cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy),olej rzepakowy, pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., sól;

Alergeny: seler, gluten z pszenicy, m. zaw. gorczycę

Kompot owocowy

Składniki: woda, wiśnia mrożona, cukier

Alergeny: brak

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p  (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier

Jogurt pitny owocowy

wtorek

15.04.2025r.

ŚNIADANIE

Owsianka na mleku

Składniki: Mleko 2% UHT, płatki owsiane zwykłe lub górskie (owies – nie posiada glutenu – (osoby chore na celiakię nie powinny tego spożywać), sól

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Bułka wrocławska z masłem

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składnik: ser twarogowy półtłusty(mleko kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%( śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, rzodkiewka, szczypiorek.

PODWIECZOREK

Deser z jogurtu greckiego, granoli, malin i truskawek

Składniki: jogurt grecki(jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), maliny i truskawki mrożone zblędowane, granola (pełnoziarniste płatki owsiane 39,5%, mąka: jęczmienna, owsiana, kukurydziana, cukier trzcinowy, czekolada 10%(cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi);naturalny aromat waniliowy),olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, melasa trzcinowa, sól morska, soda oczyszczona, lecytyna (z soi)

obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, fasola drobna, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zaw. tłuszczu 82%), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Ryż paraboliczny

Składniki: woda, ryż, sól

Kotlet słoneczny( drobiowy z serem)

Składniki: mięso drobiowe(filet b/k), olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz naturalny czarny, mąka pszenna,  ser żółty Gołda(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), jaja kurze, majonez (olej rzepakowy, woda, żółtko jaja, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty naturalne)

Alergeny:  mleko, produkty pochodne(łącznie z laktozą)może zawierać gorczycę, jaja.

Mix sałat, pomidorki koktajlowe i sos ogrodowy

Składniki: rukola, sałata rzymska, szczypior, sałata lodowa, roszponka, pomidorki koktajlowe, może zaw. gorczycę, cykorię.

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p  (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier

środa

16.04.2025r.

ŚNIADANIE

Bawarka z mlekiem

Składniki: woda,  herbata, cukier, mleko 2%.                           

Chleb mieszany z masłem

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. Tłuszczu 82%

Alergeny: gluten z pszenicy i żyta

Polędwica sopocka

Składniki: polędwica-polędwica wp. wędzona, pieczona,100g. produktu wytworzone ze 117g. polędwicy, polędwica wieprzowa, sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw, glukoza substancja konserwująca E250

Warzywa

Składniki: ogórek zielony, pomidor malinowy

PODWIECZOREK

Kasza manna na gęsto

Sos owocowy

obiad

Zupa pomidorowa

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Kiełbasa biała pieczona

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Kapusta zasmażana

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p  (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier

czwartek - grypy przedszkolne

17.04.2025r.

ŚNIADANIE

Kawa inka na mleku

Składniki: mleko 2% UHT, herbata czarna, cukier

Alergeny: mleko (łącznie z laktozą),

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pieczywo mieszane z masłem

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)

masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Warzywa

papryka, ogórek kiszony

 

PODWIECZOREK

Serek wiejski

Składniki: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana,białka mleka, sól , biszkopty, żurawina suszona.

Alergeny: twaróg, śmietana

Chrupki kukurydziane

Składniki: mąka kukurydziana, mąka pszenna, ryżowa woda

Alergeny: produkt może zawierać, soję, mleko, orzeszki arachidowe

obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Filet z kurczaka panierowany

Kluski śląskie

Warzywa na parze

Kompot owocowy

piątek - wolny dzień

21.03.2025r.

W Y K A Z
A L E R G E N Ó W

1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne, 
3– JAJA i produkty pochodne, 
4– RYBY i produkty pochodne,       
5– ORZESZKI ZIEMNE, 
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne, 
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1
– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne, 

12– DWUTLENEK SIARKI, 
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.

Z przyczyn niezależnych od intendenta jadłospis może ulec zmianie!