J A D Ł O S P I S
14.04.2025R. - 18.04.2025R.
Jedz smacznie, żyj
zdrowo
Wszystkiego
smacznego
Drodzy Rodzice,
Informujemy, iż do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.
Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.
Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.
Przypominamy że od 2 listopada 2021 r. odpisy za obiady rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.pl) każdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację lub inna nieobecność dziecka.
Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.
Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52
Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA
Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto
PONIEDZIAŁEK
14.04.2025r.
ŚNIADANIE
Bułka z masłem, jajko gotowane
Szczypior, pomidor, rzodkiewka
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże
cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten
Masło nat.(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartośćtłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Pasta jajeczna
Składniki: jaja-ugotowane zmielone, majonez (o zawartości tłuszczu 70% -olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, woda, żółtko jaja 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, gorczyca, substancja zagęszczająca – guma ksantanowa, regulator kwasowości –kwas cytrynowy, aromaty naturalne, przyprawy i ekstraty przypraw, przeciwutleniacz E385,ekstrat z kurkumy. Nie zawiera substancji konserwujących), sól, pieprz czarny.
Alergeny: jaja, gorczyca
PODWIECZOREK
Koktajl jogurtowo- owocowy
Składniki: Jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) cukier, wiśnie, maliny.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Paluch z cynamonem
Składniki: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, mleko ,cukier jaja, cynamon.
Alergeny: gluten z pszenicy, jaja
obiad
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), pieczarki, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, dodatków/zaw. tłuszczu 82%),śmietana 30% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, koperek
Alergeny: seler, gluten z pszenicy, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), m. zaw. gorczycę
Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Składniki: woda, makaron świderki (mąka z pszenicy durum), sól.
Alergeny: gluten z pszenicy
Składniki: (Sos) woda, mięso z szynki wieprzowe b/k, koncentrat pomidorowy (pomidory), włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), papryka (mrożonka: papryka kolorowa), cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy),olej rzepakowy, pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., sól;
Alergeny: seler, gluten z pszenicy, m. zaw. gorczycę
Kompot owocowy
Składniki: woda, wiśnia mrożona, cukier
Alergeny: brak
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier
Jogurt pitny owocowy
wtorek
15.04.2025r.
ŚNIADANIE
Owsianka na mleku
Składniki: Mleko 2% UHT, płatki owsiane zwykłe lub górskie (owies – nie posiada glutenu – (osoby chore na celiakię nie powinny tego spożywać), sól
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Bułka wrocławska z masłem
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składnik: ser twarogowy półtłusty(mleko kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%( śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, rzodkiewka, szczypiorek.
PODWIECZOREK
Deser z jogurtu greckiego, granoli, malin i truskawek
Składniki: jogurt grecki(jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), maliny i truskawki mrożone zblędowane, granola (pełnoziarniste płatki owsiane 39,5%, mąka: jęczmienna, owsiana, kukurydziana, cukier trzcinowy, czekolada 10%(cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi);naturalny aromat waniliowy),olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, melasa trzcinowa, sól morska, soda oczyszczona, lecytyna (z soi)
obiad
Zupa fasolowa z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, fasola drobna, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zaw. tłuszczu 82%), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Ryż paraboliczny
Składniki: woda, ryż, sól
Kotlet słoneczny( drobiowy z serem)
Składniki: mięso drobiowe(filet b/k), olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz naturalny czarny, mąka pszenna, ser żółty Gołda(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), jaja kurze, majonez (olej rzepakowy, woda, żółtko jaja, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty naturalne)
Alergeny: mleko, produkty pochodne(łącznie z laktozą)może zawierać gorczycę, jaja.
Mix sałat, pomidorki koktajlowe i sos ogrodowy
Składniki: rukola, sałata rzymska, szczypior, sałata lodowa, roszponka, pomidorki koktajlowe, może zaw. gorczycę, cykorię.
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier
środa
16.04.2025r.
ŚNIADANIE
Bawarka z mlekiem
Składniki: woda, herbata, cukier, mleko 2%.
Chleb mieszany z masłem
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. Tłuszczu 82%
Alergeny: gluten z pszenicy i żyta
Polędwica sopocka
Składniki: polędwica-polędwica wp. wędzona, pieczona,100g. produktu wytworzone ze 117g. polędwicy, polędwica wieprzowa, sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw, glukoza substancja konserwująca E250
Warzywa
Składniki: ogórek zielony, pomidor malinowy
PODWIECZOREK
Kasza manna na gęsto
Sos owocowy
obiad
Zupa pomidorowa
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Kiełbasa biała pieczona
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Kapusta zasmażana
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier
czwartek - grypy przedszkolne
17.04.2025r.
ŚNIADANIE
Kawa inka na mleku
Składniki: mleko 2% UHT, herbata czarna, cukier
Alergeny: mleko (łącznie z laktozą),
Pasztet wieprzowo-drobiowy
Pieczywo mieszane z masłem
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: zboża zawierające gluten, może zaw. orzechy, jaja, soję, sezam, mleko (łącznie z laktozą)
masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Warzywa
papryka, ogórek kiszony
PODWIECZOREK
Serek wiejski
Składniki: twaróg ziarnisty, śmietanka pasteryzowana,białka mleka, sól , biszkopty, żurawina suszona.
Alergeny: twaróg, śmietana
Chrupki kukurydziane
Składniki: mąka kukurydziana, mąka pszenna, ryżowa woda
Alergeny: produkt może zawierać, soję, mleko, orzeszki arachidowe
obiad
Zupa brokułowa z ziemniakami
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Filet z kurczaka panierowany
Kluski śląskie
Warzywa na parze
Kompot owocowy
piątek - wolny dzień
21.03.2025r.
W Y K A Z
A L E R G E N Ó W
1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne,
3– JAJA i produkty pochodne,
4– RYBY i produkty pochodne,
5– ORZESZKI ZIEMNE,
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne,
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
12– DWUTLENEK SIARKI,
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;
Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.