J A D Ł O S P I S
04.11.2024R. - 08.11.2024R.
Jedz smacznie, żyj
zdrowo
Wszystkiego
smacznego
Drodzy Rodzice,
Informujemy, iż do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.
Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.
Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.
Przypominamy że od 2 listopada 2021 r. odpisy za obiady rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.pl) każdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację lub inna nieobecność dziecka.
Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.
Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52
Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA
Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto
PONIEDZIAŁEK
04.11.2024R.
ŚNIADANIE
Kawa Inka z mlekiem
Składniki: Mleko 2% UHT, Kawa Inka: zboża (jęczmień, żyto), cykoria, bez dodatku cukru
Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Chleb pszenno-żytni
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia
Chleb razowy z ziarnami słonecznika
Składniki: mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika
Alergeny: gluten z pszenicy i żyta
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Parówka na gorąco, ketchup
Składniki: parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki (90%), woda, sól, błonnik roślinny (pszenny, bezglutenowy, grochowy, babki jajowatej), skrobia modyfikowana ziemniaczana, aromaty, przyprawy, ekstraty przyprawa, cukier, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu)
Alergeny: gluten z pszenicy
Ketchup łagodny(pomidory)- (pasteryzowany/pomidory-151g na 100g ketchupu, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, czosnek, cebula, liść laurowy, gożdziki)
Alergeny: gluten z pszenicy
Warzywa
Składniki: ogórek, papryka
PODWIECZOREK
Koktajl jogurtowo- owocowy
Składniki: Jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) cukier, wiśnie, maliny.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Paluch z cynamonem
Składniki: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, mleko ,cukier jaja, cynamon.
Alergeny: gluten z pszenicy, jaja
obiad
Zupa brokułowa z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, brokuły mrożone, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zaw. tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, gluten z pszenicy, m .zaw. gorczycę
Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym
Składniki: woda, makaron świderki (mąka z pszenicy durum), sól.
Alergeny: gluten z pszenicy
Składniki: (Sos) woda, mięso z szynki wieprzowe b/k, koncentrat pomidorowy (pomidory), włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), papryka (mrożonka: papryka kolorowa), cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy),olej rzepakowy, pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., sól;
Alergeny: seler, gluten z pszenicy, m. zaw. gorczycę
Kompot wiśniowy
Składniki: woda, wiśnia mrożona, cukier
Alergeny: brak
Mus owocowy
wtorek
05.11.2024R.
ŚNIADANIE
Herbata z cytryną
Składniki: woda, herbata czarna, cytryna, cukier.
Bułka wrocławska z masłem
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składnik: ser twarogowy półtłusty(mleko kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%( śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, rzodkiewka, szczypiorek.
Warzywo
Pomidorki koktajlowe
Owoc
Składniki: Banan 1/2
PODWIECZOREK
Deser z jogurtu greckiego, granoli, malin i truskawek
Składniki: jogurt grecki(jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), maliny i truskawki mrożone zblędowane, granola (pełnoziarniste płatki owsiane 39,5%, mąka: jęczmienna, owsiana, kukurydziana, cukier trzcinowy, czekolada 10%(cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi);naturalny aromat waniliowy),olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, melasa trzcinowa, sól morska, soda oczyszczona, lecytyna (z soi)
obiad
Zupa pomidorowa z ryżem
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ryż biały, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%), koncentrat pomidorowy 30% (pomidory), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Kotlet schabowy panierowany
Składniki: Mięso drobiowe (schab wieprzowy), jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa –gorczyca
Alergeny: gluten z pszenicy, jaja, gorczyca, m. zaw. mleko
Fasolka szparagowa
Składniki: fasola szparagowa, pomidory krojone, czosnek, sół, pieprz
Alergeny: produkt może zawierać gorczycę
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier
środa
06.11.2024R.
ŚNIADANIE
Bawarka z mlekiem
Składniki: woda, herbata, cukier, mleko 2%.
Chleb mieszany z masłem
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. Tłuszczu 82%
Alergeny: gluten z pszenicy i żyta
Polędwica sopocka
Składniki: polędwica-polędwica wp. wędzona, pieczona,100g. produktu wytworzone ze 117g. polędwicy, polędwica wieprzowa, sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw, glukoza substancja konserwująca E250
Warzywa
Składniki: ogórek zielony, pomidor malinowy
PODWIECZOREK
Ciasto marchewkowe, mleko z miodem
Składniki: mąka pszenna, marchew, cukier, jaja, soda, olej rzepakowy, przyprawa do piernika, miód, mleko 2%
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), miód, gluten z pszenicy, jaja
obiad
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), pieczarki, makaron muszelki (mąka z pszenicy durum), cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, dodatków/zaw. tłuszczu 82%),śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;
Alergeny: seler, gluten z pszenicy, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), m. zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Kotlet słoneczny drobiowy z serem
Składniki: mięso drobiowe(filet b/k), olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz naturalny czarny, mąka pszenna, ser żółty Gołda(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), jaja kurze, majonez (olej rzepakowy, woda, żółtko jaja, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty naturalne)
Alergeny: mleko, produkty pochodne(łącznie z laktozą)może zawierać gorczycę, jaja.
Ryż paraboliczny
Składniki: woda, ryż, sól
Kapusta pekińska ze szczypiorkiem, jogurtem i śmietaną
Składniki: kapusta pekińska, szczypior, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) ,śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),
Alergeny: może zawierać gorczycę
Woda z melonem i melisą
Składniki: woda, melon krojony ,melisa
czwartek
07.11.2024R.
ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku
Składniki: mleko 2% UHT, płatki owsiane (owies nie posiada glutenu), sól
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą
Chleb pszenno-żytni
Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia
Chleb razowy z ziarnami słonecznika
Składniki: mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)
Alergeny: gluten z pszenicy i żyta
Składniki: masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Pasztet mięsno-drobiowy (wyrób własny)
Składniki: mięso wieprzowe z łopatki, mięso ze skrzydeł indyczych b/s, sól, jaja, bułka wrocławska czerstwa, olej rzepakowy, pieprz czarny, majeranek.
Alergeny: gluten z pszenicy, gorczyca jaja.
Warzywa
Składniki: ogórek kiszony, pomidory malinowe
PODWIECZOREK
Serek waniliowy danio
Składniki: twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, skrobia kukurydziana, cukier, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny zagęszczony
Alergeny: twaróg, śmietanka
Herbatniki
Składniki: herbatniki – petit burre (mąka pszenna, woda, cukier olej palmowy, syrop cukru inwertowanego, substancje spulchniające, (wodorowęglan amonu, wodoroweglan sodu, pirofosforan disodu), sól jodowana, aromat, emulgator,, lecytyna (z soi), środek konserwujący (pirosiarczyn sodu). Produkt może zawierać mleko.
Alergeny: gluten z pszenicy, m.zaw. mleko
Owoce
Składniki: gruszka
obiad
Zupa fasolowa z ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, fasola drobna, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zaw. tłuszczu 82%), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę
Chleb mieszany
Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Zrazy mielone w sosie pieczeniowym
Składniki: mięso mielone z łopatki, olej rzepakowy, bułka czerstwa(mąka pszenna, drożdże, sól) moczona w mleku, jaja, sól, pieprz czarny, cebula, przyprawa do mięsa- gorczyca, śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja, gluten z pszenicy, gorczyca
Kasza bulgur
Składniki: bulgur z pszenicy durum
Alergeny: produkt może zawierać sezam
Buraczki z rukolą, pestkami słonecznika i sosem balsamicznym
Składniki: burak czerwony gotowany, rukola, pestki słonecznika
Sos: olej rzepakowy, miód, ocet jabłkowy( przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu- zawiera dwutlenek siarki), sól, pieprz czarny mielony.
Alergeny: ocet zawiera siarczany, m. zaw. gorczycę
Kompot owocowy
Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier
Alergeny: brak
piątek
08.11.2024R.
ŚNIADANIE
Kawa Inka z mlekiem
Składniki: Mleko 2% UHT
Kawa Inka: zboża (jęczmień, żyto), cykoria, bez dodatku cukru
Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Bułka wrocławska z masłem
Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, żytnia, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, kwas askorbinowy)
Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta
Składniki: masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Pasta jajeczna z selerem
Składniki: pasta jajeczna (jaja – ugotowane na twardo, zmielone, seler naciowy siekany, majonez, sól)
Alergeny: jaja, seler
Warzywa
Składniki: szczypior, rzodkiewka, papryka kolorowa
Owoc
PODWIECZOREK
Kasza manna na mleku na gęsto z polewą malinową
Składniki: woda, sól, kasza manna ( z pszenicy durum)
Alergeny: gluten z pszenicy
Składniki: polewa – maliny (mrożonka), cukier
obiad
Zupa koperkowa z kaszą i ziemniakami
Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, skrzydła z indyka, kasza, koperek.
Alergeny: seler, może zaw. gorczycę
Filet rybny z serem – zapieczony
Składniki: (Pulpet z ryby)Ryba – (morszczuk b/s), jaja, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kasza manna,Bułka tarta – (mąka pszenna, drożdże, sól), pieprz naturalny i ziołowy, sól
Alergeny: ryba, jaja, gluten z pszenicy, może zaw. gorczycę
Składniki: (sos) woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), koper św./mrożony, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), gluten z pszenicy, seler, m .zaw. gorczycę
Ziemniaki
Składniki: woda, ziemniaki, sól
Surówka Celesław
Składniki: kapusta biała, cebula, marchewka, sól, pieprz czarny, ocet winny, cukier, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaj, ocet, musztarda, cukier, sól, przeciwutleniacz (E385)
Alergeny: jaja, , soję, seler, mleko, gorczycę, może zawierać gluten
Kompot wieloowocowy
Składniki: woda, porzeczka czerwona/jabłka, cukier
W Y K A Z
A L E R G E N Ó W
1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne,
3– JAJA i produkty pochodne,
4– RYBY i produkty pochodne,
5– ORZESZKI ZIEMNE,
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne,
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne,
12– DWUTLENEK SIARKI,
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;
Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;
Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.