J A D Ł O S P I S

04.11.2024R. - 08.11.2024R.

Jedz smacznie, żyj

zdrowo

Wszystkiego

smacznego

Drodzy Rodzice,

Informujemy, iż  do dnia 10 czerwca 2022 r. należy złożyć oświadczenie potwierdzenia woli korzystania z obiadów w stołówce szkolnej na rok szkolny 2022/2023.

Oświadczenie proszę przekazać do sekretariatu szkoły.

Oświadczenie zostało przekazane również wychowawcy klasy.

OŚWIADCZENIE DO POBRANIA

Przypominamy że od 2 listopada 2021 r.  odpisy za obiady  rodzice zgłaszają wyłącznie przez panel rodzica programu stoperek (https://panel231.stoperek.plkażdy rodzić zgłasza sam kwarantannę, izolację  lub inna nieobecność dziecka.

Kwota do zapłaty za dany miesiąc żywienia będzie widoczna na indywidualnych kontach rodziców programu STOPEREK dopiero 1 dnia miesiąca (jeżeli wypada weekend – najbliższy dzień roboczy). Do Państwa wysyłane są e-maile z informacją o wysokości opłat.

Wszelkie informacje związane z wyżywieniem proszę kierować pod numer telefonu: (85) 748-90-52

Proszę wpłacić na konto szkoły: 71 1240 5211 1111 0010 3557 0443 z dopiskiem: imię i nazwisko dziecka, klasa, KARTA MAGNETYCZNA

Koszt jednej karty: 15,00 zł brutto

PONIEDZIAŁEK

04.11.2024R.

ŚNIADANIE

Kawa Inka z mlekiem

Składniki: Mleko 2% UHT, Kawa Inka: zboża (jęczmień, żyto), cykoria, bez dodatku cukru

Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Chleb pszenno-żytni

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia

Chleb razowy z ziarnami słonecznika

Składniki: mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika

Alergeny: gluten z pszenicy i żyta

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Parówka na gorąco, ketchup

Składniki: parówki z szynki (mięso wieprzowe z szynki (90%), woda, sól, błonnik roślinny (pszenny, bezglutenowy, grochowy, babki jajowatej), skrobia modyfikowana ziemniaczana, aromaty, przyprawy, ekstraty przyprawa, cukier, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu)

Alergeny: gluten z pszenicy

Ketchup łagodny(pomidory)- (pasteryzowany/pomidory-151g na 100g ketchupu, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, czosnek, cebula, liść laurowy, gożdziki)

Alergeny: gluten z pszenicy

Warzywa

Składniki: ogórek, papryka

PODWIECZOREK

Koktajl jogurtowo- owocowy

Składniki: Jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) cukier, wiśnie, maliny.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Paluch z cynamonem

Składniki: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, mleko ,cukier jaja, cynamon.

Alergeny: gluten z pszenicy, jaja

obiad

Zupa brokułowa z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, brokuły mrożone, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zaw. tłuszczu 82%), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, gluten z pszenicy, m .zaw. gorczycę

Makaron spaghetti z sosem mięsno-warzywnym

Składniki: woda, makaron świderki (mąka z pszenicy durum), sól.

Alergeny:  gluten z pszenicy

Składniki: (Sos) woda, mięso z szynki wieprzowe b/k, koncentrat pomidorowy (pomidory), włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), papryka (mrożonka: papryka kolorowa), cebula, mąka pszenna (ziarna pszenicy),olej rzepakowy, pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka sł., sól;

Alergeny: seler, gluten z pszenicy, m. zaw. gorczycę

Kompot wiśniowy

Składniki: woda, wiśnia mrożona, cukier

Alergeny: brak

Mus owocowy

wtorek

05.11.2024R.

ŚNIADANIE

Herbata z cytryną

Składniki: woda, herbata czarna, cytryna, cukier.

Bułka wrocławska z masłem

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, mąka żytnia, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy)

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składnik: ser twarogowy półtłusty(mleko kultury bakterii mlekowych), śmietana 18%( śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, rzodkiewka, szczypiorek.

Warzywo

Pomidorki koktajlowe

Owoc

Składniki: Banan  1/2                    

PODWIECZOREK

Deser z jogurtu greckiego, granoli, malin i truskawek

Składniki: jogurt grecki(jogurt z mleka, żywe kultury bakterii), maliny i truskawki mrożone zblędowane, granola (pełnoziarniste płatki owsiane 39,5%, mąka: jęczmienna, owsiana, kukurydziana, cukier trzcinowy, czekolada 10%(cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyny (z soi);naturalny aromat waniliowy),olej słonecznikowy, grys kukurydziany, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 2,3%, melasa trzcinowa, sól morska, soda oczyszczona, lecytyna (z soi)

obiad

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ryż biały,  masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%), koncentrat pomidorowy 30% (pomidory), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Kotlet schabowy panierowany

Składniki: Mięso drobiowe (schab wieprzowy), jaja, bułka tarta (mąka pszenna, drożdże, sól), mleko, mąka pszenna (ziarna pszenicy), sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa –gorczyca

Alergeny: gluten z pszenicy, jaja, gorczyca, m. zaw. mleko

Fasolka szparagowa

Składniki: fasola szparagowa, pomidory krojone, czosnek, sół, pieprz

Alergeny: produkt może zawierać gorczycę         

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p  (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier

środa

06.11.2024R.

ŚNIADANIE

Bawarka z mlekiem

Składniki: woda,  herbata, cukier, mleko 2%.                           

Chleb mieszany z masłem

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia), chleb razowy z ziarnami słonecznika (mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)

Składniki: masło naturalne(śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. Tłuszczu 82%

Alergeny: gluten z pszenicy i żyta

Polędwica sopocka

Składniki: polędwica-polędwica wp. wędzona, pieczona,100g. produktu wytworzone ze 117g. polędwicy, polędwica wieprzowa, sól, cukry, przyprawy i ekstraty przypraw, glukoza substancja konserwująca E250

Warzywa

Składniki: ogórek zielony, pomidor malinowy

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe, mleko z miodem

Składniki:  mąka pszenna, marchew, cukier, jaja, soda, olej rzepakowy, przyprawa do piernika, miód, mleko 2%

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), miód, gluten z pszenicy, jaja

obiad

Zupa pieczarkowa z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), pieczarki, makaron muszelki (mąka z pszenicy durum), cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, dodatków/zaw. tłuszczu 82%),śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;

Alergeny: seler, gluten z pszenicy, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), m. zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Kotlet słoneczny drobiowy z serem

Składniki: mięso drobiowe(filet b/k), olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz naturalny czarny, mąka pszenna, ser żółty Gołda(mleko, sól, kultury bakterii mlekowych), jaja kurze, majonez (olej rzepakowy, woda, żółtko jaja, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy i ekstrakty przypraw, glukoza, aromaty naturalne)

Alergeny:  mleko, produkty pochodne(łącznie z laktozą)może zawierać gorczycę, jaja.

Ryż paraboliczny

Składniki: woda, ryż, sól

Kapusta pekińska ze szczypiorkiem, jogurtem i śmietaną

Składniki: kapusta pekińska, szczypior, jogurt naturalny (mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych) ,śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),

Alergeny: może zawierać gorczycę

Woda z melonem i melisą

Składniki: woda, melon krojony ,melisa

czwartek

07.11.2024R.

ŚNIADANIE

Płatki owsiane na mleku

Składniki: mleko 2% UHT, płatki owsiane (owies nie posiada glutenu), sól

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą

Chleb pszenno-żytni

Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia                    

Chleb razowy z ziarnami słonecznika

Składniki: mąka żytnia, mąka pszenna razowa, ziarna słonecznika)

Alergeny: gluten z pszenicy i żyta

Składniki: masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Pasztet mięsno-drobiowy (wyrób własny)

Składniki: mięso wieprzowe z łopatki, mięso ze skrzydeł indyczych b/s, sól, jaja, bułka wrocławska czerstwa, olej rzepakowy, pieprz czarny, majeranek.

Alergeny: gluten z pszenicy, gorczyca jaja.

Warzywa

Składniki: ogórek kiszony, pomidory malinowe

PODWIECZOREK

Serek waniliowy danio

Składniki: twaróg odtłuszczony, śmietanka, woda, skrobia kukurydziana, cukier, naturalny aromat waniliowy, sok z cytryny zagęszczony

Alergeny: twaróg, śmietanka

Herbatniki

Składniki: herbatniki – petit burre (mąka pszenna, woda, cukier olej palmowy, syrop cukru inwertowanego, substancje spulchniające,  (wodorowęglan amonu, wodoroweglan sodu, pirofosforan disodu), sól jodowana, aromat, emulgator,, lecytyna (z soi), środek konserwujący (pirosiarczyn sodu). Produkt może zawierać mleko.

Alergeny: gluten z pszenicy, m.zaw. mleko

Owoce

Składniki: gruszka

obiad

Zupa fasolowa z ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, fasola drobna, cebula, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków / zaw. tłuszczu 82%), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek;

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), seler, m. zaw. gorczycę

Chleb mieszany

Składniki: chleb pszenno-żytni (mąka pszenna, mąka żytnia)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Zrazy mielone w sosie pieczeniowym

Składniki: mięso mielone z łopatki, olej rzepakowy, bułka czerstwa(mąka pszenna, drożdże, sól) moczona w  mleku, jaja, sól, pieprz czarny, cebula, przyprawa do mięsa- gorczyca, śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii),

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja, gluten z pszenicy, gorczyca

Kasza bulgur

Składniki: bulgur z pszenicy durum

Alergeny: produkt może zawierać sezam

Buraczki z rukolą, pestkami słonecznika i sosem balsamicznym

Składniki: burak czerwony gotowany, rukola, pestki słonecznika

Sos: olej rzepakowy, miód, ocet jabłkowy( przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu- zawiera dwutlenek siarki), sól, pieprz czarny mielony.

Alergeny: ocet zawiera siarczany, m. zaw. gorczycę

Kompot owocowy

Składniki: woda, mieszanka kompotowa. b/p  (mrożonka) / porzeczka czerwona (mrożonka) / jabłka, cukier

Alergeny: brak

piątek

08.11.2024R.

ŚNIADANIE

Kawa Inka z mlekiem

Składniki: Mleko 2% UHT

Kawa Inka: zboża (jęczmień, żyto), cykoria, bez dodatku cukru

Alergeny: gluten pszenicy i żyta, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Bułka wrocławska z masłem

Składniki: bułka wrocławska (mąka pszenna, żytnia, woda, olej rzepakowy, drożdże, cukier, sól, kwas askorbinowy)                      

Alergeny: gluten z pszenicy, gluten z żyta

Składniki: masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zawartość tłuszczu 82%)

Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Pasta jajeczna z selerem

Składniki: pasta jajeczna (jaja – ugotowane na twardo, zmielone, seler naciowy siekany, majonez, sól)

Alergeny: jaja, seler

Warzywa

Składniki: szczypior, rzodkiewka, papryka kolorowa

Owoc

PODWIECZOREK

Kasza manna na mleku na gęsto z polewą malinową

Składniki: woda, sól, kasza manna ( z pszenicy durum)

Alergeny: gluten z pszenicy

Składniki: polewa – maliny (mrożonka), cukier

obiad

Zupa koperkowa z kaszą i ziemniakami

Składniki: woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), ziemniaki, cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, skrzydła z indyka, kasza,  koperek.

Alergeny: seler, może zaw. gorczycę

Filet rybny z serem – zapieczony

Składniki: (Pulpet z ryby)Ryba – (morszczuk b/s), jaja, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kasza manna,Bułka tarta – (mąka pszenna, drożdże, sól), pieprz naturalny i ziołowy, sól

Alergeny: ryba, jaja, gluten z pszenicy, może  zaw. gorczycę

Składniki: (sos) woda, włoszczyzna (mrożonka: marchew, pietruszka, por, seler), koper św./mrożony, masło naturalne (śmietanka z mleka, bez dodatków/zaw. tłuszczu 82%), mąka pszenna (ziarna pszenicy), śmietana 18% (śmietana z mleka, żywe kultury bakterii), sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natka pietruszki;

Alergeny:  mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), gluten z pszenicy, seler, m .zaw. gorczycę                             

Ziemniaki

Składniki: woda, ziemniaki, sól

Surówka Celesław

Składniki: kapusta biała, cebula, marchewka, sól, pieprz czarny, ocet winny, cukier, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaj, ocet, musztarda, cukier, sól, przeciwutleniacz (E385)

Alergeny: jaja, , soję, seler, mleko, gorczycę, może zawierać gluten

Kompot wieloowocowy

Składniki: woda, porzeczka czerwona/jabłka, cukier

W Y K A Z
A L E R G E N Ó W

1– GLUTEN
(1.1 – pszenica, 1.2 – żyto, 1.3 – jęczmień, 1.4 – owies, 1.5 – orkisz)
2– SKORUPIAKI i produkty pochodne, 
3– JAJA i produkty pochodne, 
4– RYBY i produkty pochodne,       
5– ORZESZKI ZIEMNE, 
6– SOJA i jej pochodne z wyjątkiem oleju i tłuszczu sojowego
7– MLEKO i produkty pochodne, 
8– ORZECHY tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, pistacje,
9– SELER i produkty pochodne,
10– GORCZYCA i produkty pochodne,
1
– NASIONA SEZAMU i produkty pochodne, 

12– DWUTLENEK SIARKI, 
13– ŁUBIN i produkty pochodne,
14 – MIĘCZAKI i produkty pochodne,
15- MIÓD;

Do przygotowywania potraw używane są przyprawy: pieprz czarny i ziołowy, sól, cukier, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść laurowy, papryka, lubczyk, cukier waniliowy, kurkuma, curry;

Zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj,soi, selera i gorczycy.

Z przyczyn niezależnych od intendenta jadłospis może ulec zmianie!