



# Agenda Positive Discipline in the Classroom January 8<sup>th</sup> – Jan 29<sup>th</sup> 2024

# Facilitated by: Nadine Gaudin and Krisztina Gaudry

- All times are according to European (Paris) Time Zone
- Activities highlighted in green are facilitated by the participants.
- Attendance of all sessions is mandatory for immediate certification upon completion. If any segment is missed, PDA reserves the rights to decide what will fulfill the requirements for certification.
- Your camera must be on all the time.

## First Day (Jan 8<sup>th</sup>):

Time	Activity		Notes	
5:00 pm	Introductions, the trainers		10 minutes	
5:10 pm	Introduction of participants Tshirt		15 min	
5:25 pm	Review workshop learning objectives		5 min	
5:30 pm	Housekeeping – presentation of course materials		10 min	
5:40 pm	Develop guidelines (chart)	Activity w/ Students	10 min (p.35)	
5:50 pm	House of Positive Discipline		5 min (p.30)	
5:55 pm	Jobs	Activity w/ Students	10 min (p.47)	
6:05 pm	Two list and do as I say		15 min (p 267, 261)	
6:20 pm	Break		15 min	
6: 35 pm	Curiosity Questions		15 min (p.220)	
6: 50 pm	Please be seated (breakout rooms)		20 min	
7:10 pm	Enabling vs Empowering		15 min (p.222)	
7 : 25 pm	Continuum of change		10 min	
7 : 45 pm	Closing: Take away and homework			
8:00 pm	End			

### Homework - Independent Study:

Video -watch before session 2

- Meet the Trainers
- What is Positive Discipline
- Leadership styles
- Change Process
- Brain in the Palm of the Hand (this is an activity that can be done with Students)
- Kind and Firm

## Second Day (Jan 10th):

Time	Activity	Notes
5: 00 pm	Welcome. Check in. Video Discussion	10 min
5: 10 pm	Warm up: What are you proud of	10 min
5: 20 pm	Introduction to Alfred Adler and 5 criteria of PD	20 min (p.16, p.207)
5: 40 pm	Kind & Firm - focus only on (breakout rooms :05)	20 min
5: 55 pm	Brain	10 min (p.248)
6:05 pm	Break	15 min
6: 20 pm	Encouragement vs. Praise	20 min (p.226)
6: 20 pm 6: 45 pm	Encouragement vs. Praise Mr./Ms. Punishment	20 min (p.226) 25 min
		., .
6: 45 pm	Mr./Ms. Punishment	25 min

#### Video -watch before session 3

- Iceberg Jungle (Part 1; Part 2; Part 3)
- The Impact of Punishment

## Third Day (Jan 15th):

Time	Activity	Notes
5: 00 pm	Welcome. Check in. Comments	10 min
5: 20 pm	Warm up: Competent Giant (PDA site) and the Four R's of Recovery from Mistakes (p.212)	30 min; (p. 212)
5: 50 pm	Participants practice assigned activity facilitation to facilitate with whole group being participants in next session (six breakout rooms)	30 min
6:20 pm	Break	15 min
6: 35 pm	Positive Discipline Essential Skills: Participants facilitate activities (up to 10 minutes to facilitate with whole group being participants, 5 minutes for feedback). Activities done with students:  Facilitator 1 Activity: Bugs & Wishes	15 min (p.77)
	Facilitator 2 Facilitate Activity: Positive Time Out	15 min (p.63)
	Questions comments about facilitating	10 min
7: 20 pm	THTPSS round 1	30 min
7: 50 pm	Questions/Takeaways	10 min
8:00 pm	Closing	

### Video - watch before session 4

- Connection before correction
- Wheel of Choice (Part 1; Part 2; Part 3) Activity w/ Students
- Questions, Comments, Review and Positive Time Out

# 4<sup>th</sup> Day (Jan 22th):

Time	Activity	Notes
5:00 pm	Welcome. Check in. Comments and questions	10 min
	Positive Discipline Essential Skills: Participants facilitate	
	activities (up to 17 minutes to facilitate with the whole	
	group being participants, 8 minutes for feedback). Activities	
	done with students:	
	Facilitator 3 Facilitate Activity Charlie	
	Facilitator 4 Facilitate Activity: Mistakes and How to Repair	15 min (p.85)
	<mark>Them</mark>	15 min (p.99)
	Questions about facilitation	15 minutes
6:10 pm	Break	15 min
6:25 pm	Positive Discipline Essential Skills: Participants facilitate	
	activities (up to 17 minutes to facilitate with whole group	
	being participants, 8 minutes for feedback). Activities done	
	with students:	15 min (p. 130)
	Facilitator 5 Facilitate Activity Apologizing: How to Do It	
	Facilitator 6 Facilitate Activity: Exploring Power, Win/Win	
		15 min ((p. 129)
	Questions about facilitation	15 minutes
7: 15 pm	THTPSS Round 2	30 min; TP 356
7: 45 pm	Questions/Takeaways: What did you learn ?	15 min
8:00 pm	Closing	

#### Video - Watch before Session 5

- Teachers Helping Teachers Problem Solving Steps (THTPSS) ]
- Teachers Helping Teachers Problem Solving Steps
- Positive Discipline in Restorative Justice

# 5<sup>th</sup> Day (Jan 29th):

Time	Activity	Notes
5:00 pm	Welcome. Check in.	5 min
5:05 pm	Warm up: Taking Care of Yourself	10 min
5:15 pm	Buy-in for class meetings - Middle/high school	30 min
	students Facilitate + Self Feed Back	(17+13)
5: 45 pm	4 of the 8 Essential Skills of Class Meetings: Breakout rooms 4 1. Forming a Circle (p.141) 1. Compliments (p.148) 2. Brainstorming (p.180) 3. Role-playing (p.181)	25 min
6:10 pm	Break	15 min
6:25 pm	4 of the 8 Essential Skills of Class Meetings	25 min
6:50 pm	THTPS Round 3	30 min
7:20 pm	PDA/Evaluation/take aways	40 min
8:00 pm	Closing	